Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koen drinkt geen alcohol: "Ik wil het verschil maken"

28 november 2018 · Leestijd 4 min

Waar sommige mensen er elk weekend er een biertje bij pakken, is dat voor Koen (20) verleden tijd. Een jaar geleden heeft hij om verschillende redenen officieel adieu gezegd tegen alcohol.

Waarom drink je niet meer?

“Ik drink nu ongeveer een jaar definitief geen alcohol meer. Daarvoor dronk ik ook bijna niet, alleen af en toe een biertje. Ik ben dus eigenlijk nooit alcohol-fan geweest. In eerste instantie stopte ik puur vanwege mijn gezondheid: ik vind het niet chill om mijn lever zoveel kwaad aan te doen. Maar er zitten gewoon bepaalde risico’s vast aan alcohol drinken. Je kan bijvoorbeeld gauw te veel drinken en dronken raken. Ik was bang om de controle over mijn denken, doen en laten te verliezen. Dus dat ik bijvoorbeeld ook gekke dingen zou gaan doen of mijn diepste geheimen zou uitkramen. Dat heb ik in mijn vriendengroep vaak genoeg zien gebeuren en dat vond ik naar om te zien.”

Ik heb liever een memorabele avond dan eentje die ik vergeet...

Wat voor reacties kreeg je toen je stopte met drinken?

“Aan het begin was groepsdruk nog wel een ding: iedereen drinkt behalve ik. Ik was bang om erbuiten te vallen, maar toen veranderde ik van mindset: ik wil nu juist het verschil maken tijdens dat soort feestjes. Mijn mening is dat je met water of colaatje ook plezier kan hebben, in plaats van alleen beerpong te doen en te atten tot je dronken bent. Ik heb wel meegemaakt dat mensen tegen mij zeiden ‘zonder alcohol heb je geen echt feestje’. Maar ik heb liever een memorabele avond dan eentje die ik vergeet...”

Wat waren de afspraken thuis?

“Aan mijn ouders kon ik altijd alles vertellen. Ik weet nog dat ik een keer een joint had gerookt in ‘mijn experimentele fase’ toen ik 15/16 was. Ik nam twee trekjes en ging zowat over mijn nek (echt geen aanrader). Dat heb ik toen ook aan ze verteld, vonden ze niet heel leuk... Mijn ouders waren ook streng over de minimumleeftijd, dus voor mijn achttiende heb ik thuis geen alcohol gekregen. Toen ik eenmaal achttien werd was het wel stoer om naar de koelkast te lopen en te zeggen: “Ik ben meerderjarig, jullie hebben niks te zeggen”. Maar na een tijdje gaat dat bijzondere aspect ervan af en was het niet meer speciaal.”

Hoe zie jij alcohol en geloof?

“Ik was altijd wel met het geloof bezig. Ik wist dat God van mij hield en Jezus voor mij gestorven was, maar daar bleef het ook bij. Anderhalf jaar geleden maakte ik een bewuste keuze voor God gemaakt, ik denk dat dat ook heeft meegespeeld hoe ik nu naar alcohol en drugs kijk. Mijn visie is namelijk dat mijn lichaam een tempel is voor God en deze wil ik rein houden. Ik wil het een heilige plaats maken en alcohol en drugs passen daar voor mij niet bij. De mening van mensen boeit me niet veel, maar wat God van mij denkt is belangrijker. Ik denk dat hij er niet van geniet als ik straalbezopen en onder indruk van drugs rondloop....“

Wat is jouw visie op alcohol? Ben je het met Koen eens of vind je juist dat het er helemaal bij hoort? Stuur ons een appje: 06-83673700.

Geschreven door

Silke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡