Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kim (17) schaamt zich voor haar kerk: 'Ik neem liever geen vrienden mee'

24 oktober 2023 · Leestijd 4 min

Wij vroegen jullie op onze Instagram: durf jij al je ongelovige vrienden mee te nemen naar jouw kerk? Ruim 20 procent van de antwoorden zei van wel. Dat is best een kleine groep in vergelijking met de 80 procent ‘nee’-stemmers. Hoe kan dat, in een geloof waarbij Jezus ons vraagt om Zijn licht aan iedereen te verspreiden? Wat houdt ons tegen? Wij spraken Kim (17) en Arno (12) hierover: “De Bijbel geeft als opdracht om verhalen te delen met de rest van de wereld, maar dat durf ik niet altijd.”

Het Bijbelboek Mattheüs eindigt inderdaad met een duidelijke boodschap: ‘Ga op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen.’ Heldere opdracht, toch? Het is makkelijker gezegd dan gedaan, blijkt ook uit jullie antwoorden op Instagram. Wij vroegen middelbare school docent en BEAM-vriend Corjan Matsinger om ons te helpen met dit dilemma.

Het voelt niet als een plek waar ik nieuwe mensen wil introduceren.

Kim vertelt ons waarom ze zo’n moeite heeft om vrienden mee te nemen naar haar kerk: “Ik ga sinds dit schooljaar naar het HBO. Vorig jaar ging ik naar een streng-gereformeerde school; nu is dat anders. Niets is hier christelijk. Niemand kan er met mij over praten en mensen kijken me raar aan als ik er over begin. Ik had dit echt niet verwacht.” Ze gaat haar hele leven al naar dezelfde kerk in een klein dorp. Dat kan fijn, maar ook lastig zijn, vertelt ze: “Dit voelt voor mij als mijn tweede thuis. Ik wil deze plek graag delen met mensen, maar ik ben bang dat ze mijn kerk stom gaan vinden en er slechte dingen over gaan zeggen. Als er een keer een nieuw gezin in de kerk is, dan is dat het gesprek van de dag: ‘Wie is dat, zijn zij wel gelovig, en zo nee, waarom niet?!’ Het voelt niet als een plek waar ik nieuwe mensen wil introduceren.”

In het geval van Arno is het net anders. “Het lijkt mij eigenlijk helemaal niks om mijn eigen vrienden mee te nemen naar mijn kerk, want het voelt alsof steeds minder mensen ervoor open staan. Ik heb vrienden die wel eens tegen mij hebben gezegd: ‘God bestaat helemaal niet joh. Wat jij gelooft is allemaal troep en onzin.’ Voor mijn gevoel heeft het dan niet eens zin om ze mee naar de kerk te vragen; ze zullen me uitlachen.”

Corjan is mentor van een HAVO 5 klas in Utrecht. Kerkschaamte wordt daar heel erg herkend: “Wat nou als de dominee ineens een onbegrijpelijke preek houdt over Openbaringen? Of als hij gaat vertellen dat je naar de hel gaat als je bijvoorbeeld porno kijkt? Dat durf ik niet aan”, zeiden sommigen. Andersom was er ook tegengeluid: “We moeten juist trots zijn op ons geloof! Het is uniek om verbonden te zijn met iets dat al duizenden jaren door mensen als waarheid gezien wordt. Jong en oud komt samen om Jezus te aanbidden: daar hoef je je niet voor te schamen!”

Jong en oud komt samen om Jezus te aanbidden: daar hoef je je niet voor te schamen!

“Denk na of een kerkdienst echt een goede eerste plek is om je vriend(in) mee naar toe te nemen”, tipt Corjan. “Misschien voelt een tienerclub of aanbiddingsavond iets laagdrempeliger. Een diepgaand gesprek over geloven kan ook een begin zijn. Als je wel iemand meeneemt naar een (jongeren)dienst, bereid diegene dan goed voor. Geef fluisterend uitleg tijdens de dienst als je vriend(in) iets niet begrijpt. En zorg er als laatste voor dat er andere jongeren uit de kerk zijn die weten dat jij een vriend(in) meeneemt; zij kunnen zich voorstellen en bij jullie komen zitten, om te laten zien dat je niet alleen bent!”

‘Te vaak horen we preken die niet over ons leven gaan’

Lees ook over:

‘Te vaak horen we preken die niet over ons leven gaan’

Geschreven door

Jelte

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡