Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kerk van de Nazarener Hoeksche Waard | “Wij zijn niet de ware kerk. Gelukkig maar!”

22 september 2018 · Leestijd 6 min

Sta jij elke zondag te swingen in de kerk, handjes in de lucht en gaan met die banaan? Of weet je niet beter dan stil te zitten naast je ouders, psalmen die uit het orgel knallen en een stokoude (maar ontzettend lieve) koster die met moeite in zijn stoel neerploft? Wij willen in ieder geval ALLES weten over de kerk waar jij zo dol op bent en bespreken alle ins en outs in ‘Church Maps’. Deze keer praten we met Daniël over zijn de Kerk van de Nazarener in de Hoeksche Waard.

Info Kerk van de Nazarener

Ontstaan: De kerk is eind van de 19e, begin van de 20e eeuw in Amerika ontstaan. Dominee Phineas Bresee wordt gezien als de stichter. In Nederland startte de Kerk van de Nazarener in de jaren 60 van de vorige eeuw.
Doel: “Op een eigentijdse manier, binnen een liefdevolle en ontspannen sfeer, mensen aanmoedigen Jezus Christus te kennen en te groeien naar Zijn beeld.”
Leden: 80
Dienst: Elke zondag om 10.30 uur
Adres: Kerk van de Nazarener Hoeksche Waard, Industrieweg 5, 3286 BW Klaaswaal

Vragenvuur over Kerk van de Nazarener

Hi Daniël! Hoe ben jij in de Kerk van de Nazarener terecht gekomen?

“Via m’n ouders! Toen zij van plan waren te trouwen, zijn ze samen op zoek gegaan naar een kerk. In de Kerk van de Nazarener vonden ze hun plekje. Ik ben er dus in opgegroeid. Ik had vanaf mijn 16e lid mogen worden, maar dat heb ik nog eventjes niet gedaan. Ik studeer nu in Eindhoven en het lijkt me goed om ook daar wat andere kerken te verkennen.
Inmiddels is mijn vader voorganger geworden in de kerk. Gelukkig voel me niet een echte domineeszoon, behalve door het feit dat we drie keer van stad zijn gewisseld. Een hoop mensen kennen me wel als ‘de zoon van Jaap’, maar in de Hoeksche Waard ben ik gewoon ‘Daniël’. Verder vind ik het vooral fijn dat ik met allerlei geloofsvragen bij mijn vader terecht kan!”

Wat spreekt je zo aan?

“Ik vind het fijn dat de Kerk van de Nazarener onderscheid maakt tussen ‘essentials’ en ‘non-essentials’. Hiermee wordt bedoeld dat er bepaalde thema’s zijn waarover de kerk één duidelijk standpunt heeft. Dat Jezus de zoon van God was en daadwerkelijk voor ons is gestorven en opgestaan: daar zijn we het allemaal over eens. Een echte ‘essential’ dus. Andere onderwerpen, zoals volwassendoop of kinderdoop, zijn voor ons ‘non-essentials’. Hier mag flink over gediscussieerd worden, zolang je de tegenpartij maar de ruimte geeft en respecteert. Ook het homohuwelijk bijvoorbeeld: in onze kerk hoeft niet iedereen dezelfde mening te hebben. Hierdoor is er plaats voor discussie en ook plaats voor homo’s. Dat vind ik tof!”

De kerk in praktijk

Hoe zien de diensten eruit?

“We beginnen om half 11 ’s ochtends met muziek. Er is een band die dit leidt. Daarna volgen de mededelingen en collecte. Vaak zingen we ook een kinderlied, waarna de kinderen naar hun eigen samenkomst gaan. Vervolgens is er worship tot de preek. Die wordt gegeven door verschillende voorgangers: sommigen hebben theologie gestudeerd, anderen niet. Een keer in de maand vieren we avondmaal. En elke dienst sluiten we af met de zegen, een afsluitend lied en een goed bakkie koffie.”

Wat is er voor jongeren te doen in de Kerk van de Nazarener?

“Iedere vrijdag is er een jongerenavond. De ene week hebben we kring met een klein groepje tieners, de andere week is er een gezamenlijke avond. Dan duiken we de Bijbel in en doen we een spel. Daarnaast organiseren de tieners twee keer per jaar een eigen dienst. De volwassenen vinden dat meestal ook erg mooi! Bovendien wordt er regelmatig los van de kerk een activiteit georganiseerd. Zo is er iemand die elke maand z’n huis openstelt op zondag om een filmpje te kijken en lekker met elkaar te eten. Supertof!”

“Het mooie vind ik dat jongeren de ruimte krijgen om te ontdekken welke talenten ze van God hebben gekregen. Zo heb ik zelf wel eens tijdens een tienerdienst gepreekt. Vooraf heb ik met de voorganger gesproken over hoe je zoiets aanpakt en of het inhoudelijk een beetje klopt natuurlijk! Ik vind het heel gaaf dat je – als je dat wil – mag experimenteren wat jouw roeping is.”

Ontmoeting met God en elkaar

Waarin ervaar je God in de kerk?

“In van alles eigenlijk! Soms heb ik tijdens de worship ontzettend goede gesprekken met God. Of tijdens het Open Altaar, een moment in de dienst waar ruimte is voor jouw eigen tijd met God. Op andere momenten raakt de preek me juist enorm. Omdat het confronterend is of juist bemoedigend. Daarnaast heb ik best wel goede vrienden in de kerk, waarmee ik een band vorm. Tegen hen kan ik écht eerlijk zijn en met alles terecht. Daar schijnt ook een hele hoop liefde van God doorheen.”

Als je de Kerk van de Nazarener in één woord moet omschrijven, welk woord zou dat dan zijn?

“Liefdevol. Natuurlijk van God naar ons en andersom, maar ook onderling. Net zoals bij – gelukkig - veel andere kerken, voel je je bij ons direct welkom. De kans is erg klein dat je na de dienst vertrekt zonder iemand gesproken te hebben!
En als ik nog iets mag toevoegen? Wij geloven heel erg niet dat wij de enige of de ware kerk zijn. We zijn een stroming. Ja, we zijn trots op wat we doen en worden enthousiast van de manier waarop wij dingen aanpakken, maar we zijn niet perfect. Wij alleen kunnen niet het lichaam van Jezus zijn. Dat zijn we met alle christenen samen!”

Ben jij nou laaiend enthousiast over jouw kerk en wil je dat de hele wereld erover hoort?! Stuur dan een mail naar beamredactie@eo.nl met een kleine motivatie over jouw kerk en waarom wij daar aandacht aan moeten besteden in Church Maps!

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡