Keep the change
De spaghetti bolognese zit nog in je mondhoek. Je hebt genoten van een heerlijk diner op een pittoresk Italiaans terrasje tijdens één van de eerste dagen van een zonovergoten vakantie. De rekening wordt gebracht, maar moet je fooi geven? En hoeveel? BEAM helpt je een handje op weg.
Ben jij een geluksvogel die naar Japan gaat, laat dat extraatje voor de ober dan maar zitten. Je trapt hem of haar op zijn of haar teentjes. Niet de bedoeling. Laat je toch wat achter? Grote kans dat de serveerster gewoon achter je aanrent om het terug te geven.
Ook zijn er landen waar ze niet gewend zijn aan een fooi en je het dus rustig kunt laten. Denk hierbij aan exotische bestemmingen als Thailand, Vietnam, Maleisië, Singapore en Nieuw-Zeeland.
Blijf je in Europa? Dan wordt er meestal van je verwacht dat je zo’n tien procent fooi geeft. Het is altijd handig om de bon goed te bestuderen. Soms zijn de zogenaamde servicekosten al inbegrepen en hoef je geen extra muntjes op de tafel te leggen. Al zal je ook niet altijd gek aan worden gekeken als je dat niet doet. In Frankrijk en Italië is het geven van fooi bijvoorbeeld niet heel gebruikelijk.
De verwachtingen van de Engelsen zijn daarentegen weer iets hoger. Heb jij lekker gegeten? Dan is het niet meer dan logisch dat je tien tot vijftien procent van het totaalbedrag van je maaltje aan het personeel schenkt.
Is de fooi in Kroatië of Griekenland nog niet berekend? Geef dan tien procent.
In Amerika is de fooi onderdeel van het salaris van de bediening. Ben je daar al eens weggelopen zonder fooi achter te laten, dan snap je misschien nu waarom de ober zo beteuterd keek. De gewoonte is dan ook om sowieso één dollar op tafel achter te laten. Ook als je niet geweldig bent geholpen en het eten niet zo lekker was als je had gehoopt. Als je gaat voor vijftien tot 20 procent van het bedrag, voldoe je in ieder geval aan de verwachtingen van het personeel.
Geschreven door
Anna Neeltje