Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kan je als christen rock- en metalmuziek luisteren? Drie christelijke jongeren vertellen waarom wel of niet

17 juni 2021 · Leestijd 4 min

Rock- en metalmuziek zijn populaire muziekgenres. Wij krijgen vaak de vraag: kan je hier als christen naar luisteren? Drie jongeren vertellen wat zij hiervan vinden. “Veel mensen associëren de muziek met een duivelse boodschap.”

Jesse (17): “Ik vind het belangrijk dat ik de boodschap achter de muziek weet”

afbeelding

“Ik heb persoonlijk geen moeite met rock- of metalmuziek. Zelf luister ik regelmatig rock, ook wel eens van niet-christelijke bodem. Hierbij vind ik het wel belangrijk dat ik de boodschap achter de tekst weet. Die zoek ik vaak op. Op een website als ‘Genius’ kan je zien wat de achtergrond van de muziek is: wat de tekst betekent en hoe de schrijvers het bedoeld hebben.

Wanneer ik erachter kom dat de tekst van een nummer een verkeerde boodschap heeft - die vanuit christelijk oogpunt niet kan - kies ik ervoor om het niet te luisteren. Hiermee bedoel ik dat er godslastering voorkomt in de nummers. Metal- en rocknummers zetten zich vaak ergens tegen af. Ze komen voort uit een zekere woede. Dit vind ik op zichzelf niet verkeerd, maar het wordt fout als ze bijvoorbeeld gaan vloeken. Zolang ik geen rare boodschappen tegenkom, luister ik gewoon door. Ik zie niet in waarom het geluid achter een nummer invloed zou hebben op de muziek.”

Selina (25): “De sfeer van rock- en metalmuziek geeft mij een negatief gevoel"

afbeelding

“Ik vind rock en metal niet geschikt om naar te luisteren. Je moet niet overal de duivel achter zoeken, maar ik heb het gevoel dat die invloed er in de muziekindustrie veel is. In nummers wordt vaak gefocust op roem en geld. In de Bijbel staat dat het zoeken naar roem niet goed is. Wanneer ik zelf een rock- en metalnummers hoor, krijg ik ook vaak een negatief gevoel. Ik zocht een keer de tekst op en het bleek dat bepaalde songteksten in het nummer – vanuit christelijk oogpunt – niet goed waren. In dat nummer werd bijvoorbeeld iets gezegd over de duivel. Ook als een band niet direct een slechte boodschap uitdraagt, vind ik de sfeer eromheen alsnog wat duister.

Daarnaast heb ik ooit een artikel gelezen over een metalband, waarbij de leden van de band vertelden dat zij tijdens optredens soms het gevoel hadden dat zij de instrumenten niet zelf bespeelden. Hier kreeg ik rillingen van. Mijn gedachten werden door dit artikel bevestigd.

Een christelijke rock- en metalband vind ik grijs gebied. De teksten kunnen een goede boodschap uitdragen, maar de sfeer eromheen blijft mij een negatief gevoel geven. Toch is – naar mijn mening – een christelijke rockband altijd beter dan een niet-christelijke band. Ik wil niet oordelen over wat anderen moeten doen, maar zelf luister ik deze muziek liever niet.”

Mayra (14): “Veel mensen hebben een negatief vooroordeel over rock- en metalmuziek”

afbeelding

“Als mede-rockfan vind ik dat je als christen zeker rock- en metalmuziek kunt luisteren. Ik denk dat veel mensen een vooroordeel hebben waardoor zij de muziek associëren met een duivelse boodschap. De artiesten kunnen namelijk best wel intimiderend overkomen. Door hun shows en hoe ze zich kleden. Maar de meeste rocknummers hebben geen negatieve boodschap. Veel teksten gaan over liefde en feesten.

Tuurlijk zijn er artiesten en nummers die een slechte boodschap verspreiden. Dat geldt voor alle muziekgenres. Maar wanneer er dan toch een duivelse boodschap is, is er een verschil tussen het horen daarvan en je er ook echt naar gedragen. Wanneer je op straat bijvoorbeeld een satanist tegenkomt, kan je die ook aanhoren zonder dat je er iets mee doet. Je kunt de muziek leuk vinden zonder de boodschap te steunen.”

Ruben is drummer van een christelijke metalband: “Wij willen licht brengen naar de soms donkere metalwereld.” Lees hier wat hij daarmee hoopt te bereiken!

Geschreven door

Else Marie

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡