Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jurjen blikt vooruit

25 februari 2012 · Leestijd 3 min

Zondag is het zover. Dan staat mijn eerste Denkstof-preekje online! Een paar maanden geleden had ik niet verwacht dat dit zou gebeuren...

Ik spreek regelmatig in onze eigen kerk (Crossroads International Church) en op een zondag kwam Ellen, eindredacteur Jongeren van de EO op me af met de vraag of ik geen screentest wilde doen voor Denkstof. Twee dagen later liep ik in Hilversum het EO gebouw binnen. Oh ja, of ik even een preekje van vijf minuten wilde schrijven en uit mijn hoofd wilde leren! Dat was wel even stressen natuurlijk.

Maar ik kwam erdoor en dat was heel gaaf… Weer wat weken later ben je druk aan het schrijven. Dat is wel even andere koek dan je eigen preken maken waarvan niemand vooraf weet wat je erin gaat vertellen. Een regisseur, een redacteur, een scriptbegeleider, experts, allerlei mensen kijken over je schouder mee. Dat is best confronterend want ze stellen je ook lastige vragen. Maar die begeleiding van je script is tegelijkertijd ook ontzettend leerzaam. En het maakt je preekjes steeds scherper en duidelijker. Ik merk nu zelfs dat het mijn preken in Crossroads ook behoorlijk heeft beïnvloed.

En dan de opnamedag zelf... Ik had nog nooit voor een camera gestaan! Een drama-coach probeert je nog wat tips te geven, de regisseur vertelt je hoe hij graag wil dat je staat, wat je precies moet doen om je boodschap zo goed mogelijk op kijkers over te brengen... en voor je het weet loopt de camera. Cameraman, geluidsman, producent, iedereen is bezig om er weer een mooi item van te maken en alle aanwijzingen suizen door je hoofd.

Alles om je heen beweegt en dan, door al die drukte heen, is er de uitdaging om je verhaal opnieuw te beleven. Opnieuw te vertellen. Want hoewel je elk woord van te voren hebt gewogen en doorleefd, mag je het nu pas écht gaan vertellen. En hoewel je elk woord meent uit het diepst van je hart, moet je het nu opnieuw op een geloofwaardige manier voor het voetlicht brengen.

Dit is waar het om ging: het filmpje waar straks iedereen naar kijkt. Voor mij best wel heel spannend dus.
Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt! Laat gerust een reactie achter en ik zal proberen te reageren. Ik hoop dat mijn preekjes jou zullen bemoedigen. En dat ze iets laten zien van wie God is. Lees meer over Jurjen


Bekijk de trailer van Denkstof seizoen 2

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡