Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jozef, Maria en Jezus als vluchteling opgesloten in Amerikaanse kerststal

16 december 2019 · Leestijd 3 min

Een gezellige kerststal: grote kans dat jij hem thuis ook hebt staan. Baby Jezus in de kribbe, Jozef en Maria eromheen en misschien nog herders of wijzen erbij. Dit is een groot contrast met deze levensgrote kerststal in Amerika, waar ijzeren kooien Jezus, Jozef en Maria van elkaar scheiden. Deze Amerikaanse kerk laat zien hoe Jozef, Maria en Jezus als vluchtelingen in onze tijd zouden kunnen worden behandeld.

In een buitendienst van een kerk in California waren alle lichten gericht op deze ongewone kerststal. Jezus, Jozef en Maria worden afgebeeld als grensgevangenen, die allemaal apart in een ijzeren kooi opgesloten zitten. De kerk maakte een duidelijk statement met deze bijzondere kerststal.

Deze kerststal is bedoeld om de positie van migranten en vluchtelingen te laten zien. Net zoals in Nederland, is er in de Verenigde Staten veel discussie over asielzoekers. Mogen ze het land in of niet? Deze kerk straalt een duidelijke boodschap uit: vluchtelingen zijn hier welkom.

Verantwoordelijkheid als christen

De leider van deze kerk, pastor Ristine, zegt het volgende: “Wij willen focussen op asielzoekers en de manier waarop ze behandeld worden. Als christenen hebben we de verantwoordelijkheid om een verhaal te vertellen wat tegenover de gedachten van de wereld kan staan.”

afbeelding

Andere kerken volgden het voorbeeld van deze kerk uit California. In Indiana, Massachusettes en Oklahoma werden ook figuren uit de kerststal in kooien gezet, met de bijpassende hashtag #holyfamilyseperated. Leiders van deze kerken zien de kerststallen als protest tegen de immigratiepolitiek van Trump. Trump heeft sinds 2017 duizenden families het land uit gezet.

Hoe zou het eruit zien als deze familie in deze tijd toevlucht zocht in ons land?

Zoals verwacht zet deze kerststal veel mensen aan het denken. Pastor Ristine plaatste deze foto op haar eigen Facebook en kreeg hier meer dan 4000 reacties op in 1 dag. De meeste reacties waren positief, veel mensen vonden dat deze kerststal de echte boodschap van kerst naar voren liet komen. De reacties waren echter niet allemaal positief, er kwam ook discussie op gang. Sommige mensen vonden het belachelijk dat Ristine op deze manier politiek in de kerk bracht. Zo bleven de meningen verdeeld.

Bekijk hier hoe een moderne hipster kerststal eruit zou zien! 

Geschreven door

Inge

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡