Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Joske: “We moeten drie klaslokalen bouwen in 10 dagen, ik hoop dat het lukt”

25 juli 2017 · Leestijd 3 min

De zomervakantie is de tijd om te doen waar je zin in hebt. Sporten, zwemmen, zonnen, op luxe vakanties, kamperen, wat je wilt! Toch kiezen steeds meer jongeren ervoor hun vakantie zinvol in te richten door met een vrijwilligersproject mee te gaan. Joske (17) is zo iemand, samen met een groep van ongeveer 30 uit haar kerk gaat ze aan een school bouwen in Ghana. “Het is best een grote stap geweest om me in te schrijven.”

Wat doe je in je niet-zomerse dagelijks leven?

“Ik ga nog gewoon naar school, na de zomer kom ik in VWO 6. Ik doe aan voetbal en de afgelopen tijd ben ik ook enorm druk geweest met voorbereidingen voor dit project. We gaan met een grote groep mensen uit onze kerk naar Ghana om daar te helpen met de bouw van een school. Daarvoor is natuurlijk ook sponsoring nodig, dus het afgelopen halfjaar heb ik bijna iedere week wel één avond aan sponsoracties, voorbereiding of teambuilding gedaan.” Wat ga je doen in Ghana?
“Het is wel iets breder dan alleen het bouwen van een school. We zijn daar ongeveer drie weken en maar tien/elf dagen daarvan gaan we bouwen. De andere dagen gaan we veel contact maken met mensen daar, samen koken, en helpen bij kinderwerk door spelletjes te doen of over de Bijbel te vertellen.” “Het hoofddoel is toch wel het bouwen aan de school natuurlijk. De school staat er al, maar er zijn te weinig klaslokalen. Daarom worden er drie bijgebouwd. Daar gaan wij aan meehelpen. Op die manier kunnen de kinderen die er naar school gaan, dat zijn er enorm veel namelijk, beter verdeeld worden over de klassen.” Waarom heb je besloten dit te gaan doen?
“Ik heb dit eigenlijk altijd al eens willen doen. Dat komt een beetje door mijn zus, die is ook naar een aantal verre landen geweest waardoor ik dacht: ‘dat ga ik later ook doen’. Ik heb altijd verhalen gehoord over hoe fantastisch en leerzaam het is om zo’n reis eens te doen, daardoor leek het me erg gaaf! Toen kwam de kans en moest ik eigenlijk wel.” (Tekst gaat verder onder de foto)

afbeelding

Wat verwacht je van de reis? En waar hoop je op?

“Ik weet niet heel goed wat er gaat gebeuren, omdat alles daar zo anders wordt dan hier. Ik verwacht dat het wel bijzonder gaat worden om de andere kant van de wereld te zien, vooral de verschillen tussen arm en rijk. Dat wordt waarschijnlijk erg leerzaam. Het is best wel spannend nu, en ook best overweldigend. Er komt zoveel kijken bij zo’n reis!” “Ik hoop voor mezelf dat ik een beetje bewuster word van wat ik allemaal heb. Ook hoop ik veel te leren voor mijn geloof, door bijvoorbeeld mensen daar te spreken die ook geloven. Ik hoop achteraf te kunnen genieten van een geslaagde reis, dat de bouw van de lokalen is gelukt, dat we zoveel mogelijk kunnen doen en dat ik kan terugkijken op een mooie ervaring!” Wil je lezen hoe Joske haar reis vond en of haar verwachtingen klopten? Aan het einde van de zomer interviewt BEAM haar opnieuw. Houd de site in de gaten!

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡