Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Joshua (22) groeide op in een Amerikaanse gospelkerk: ‘Ik vergelijk het geloof met een zesde zintuig’

Dit is een verhaal uit het BEAM Magazine

3 januari 2024 · Leestijd 3 min

Joshua (22) groeide op in Amerika, waar hij naar een gospelkerk ging. Toen hij naar Nederland verhuisde, kwam hij erachter dat de meeste Europese kerken en zijn vrienden een andere manier van geloven hadden. "Ik vind het belangrijk om naar de kerk te gaan, maar ik vind mijn persoonlijke relatie met God belangrijker."

“Gods stem verstaan is voor iedereen anders. Ik ervaar God in de kerkdienst vaak als een warm gevoel, alsof er een vuurtje vanbinnen gaat branden. Tijdens stille tijd of in het dagelijks leven probeer ik vaak letterlijk stil te zijn. Ik nodig God dan uit in mijn hart en voel of er gedachten of gevoelens ontstaan, die niet van mij zijn. Veel mensen zijn hier een stuk rationeler in, dat keurde ik voorheen nog weleens af. Nu weet ik dat het belangrijk is om je te verdiepen in het geloof en om je horizon te verbreden.

Iets waarmee ik het geloof vaak vergelijk, is een zesde zintuig. Het is lastig om uit te leggen, maar ik vóél vaak of God aanwezig is. Zo was ik eens in een stripclub om daar te evangeliseren. Bij binnenkomst ervaarde ik meteen een gevoel van strijd. Het was geen ongemakkelijk, maar een zenuwachtig gevoel. Alsof ik elk moment een grote toespraak moest houden. Alles in mijn lichaam schreeuwde: ik wil hier niet zijn! Op dat moment heb ik op de wc gebeden of de heilige Geest de ruimte wilde vullen.

Ik wil de spirituele wereld niet negeren

Omdat ik weet dat God sterker is, ben ik op zulke momenten niet bang. Ik wil de spirituele wereld niet negeren of ervan weglopen. Nu is dat helaas zo gemakkelijk nog niet. Om op deze manier te blijven geloven, moet je net als bij sporten trainen in je geloof. Ik vind het daarom belangrijk om naar de kerk te gaan en de Bijbel te lezen, maar ik vind mijn persoonlijke relatie met God belangrijker.

Het is bijzonder dat God het op welke manier dan ook duidelijk maakt als Hij iemand wil gebruiken. Een mooi voorbeeld hiervan heb ik zelf ervaren: wanneer je bidt om kracht, geeft God je die misschien niet, maar Hij zet je wel in een situatie waarin je kracht kunt ontwikkelen.”

BEAM Magazine

BEAM Magazine

Het BEAM Magazine staat vol inspirerende verhalen van jongeren, artikelen over geloof, interviews met artiesten, uitdagende columns en interessante artikelen. Benieuwd? Je kunt het magazine gratis aanvragen!

Bestel een gratis proefnummer
Romy (18) is rooms-katholiek: 'Mensen hebben vaak vooroordelen over mij'

Lees ook over:

Romy (18) is rooms-katholiek: 'Mensen hebben vaak vooroordelen over mij'

Geschreven door

Tirza

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡