Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Joram presenteert Vrienden na het leven: ‘Ik had tranen in mijn ogen tijdens het opnemen’

1 december 2023 · Leestijd 4 min

Wat gebeurt er als iemand uit JOUW vriendengroep plots overlijdt? Opeens sta je aan het graf van je beste vriend of vriendin. Joram sprak de afgelopen maanden zes vriendengroepen die iemand zijn verloren. “Ik weet niet of je ooit vrede met zo’n groot verlies kunt hebben.”

Welk moment tijdens het opnemen is je het meest bijgebleven?

“Ik heb best vaak natte oogjes gehad tijdens het draaien. Dat verbaasde me, want normaal ben ik niet zo emotioneel als ik aan het werk ben. Op een gegeven moment was er een meisje dat uit pure wanhoop zei: ‘Waarom is dit gebeurd?’ Die emotie maakt indruk. Als jongere ben je net pas begonnen met je leven en bij deze vriendengroepen is er dan al zo’n heftig trauma waar ze mee om moeten leren gaan. Tijdens het opnemen zaten ze nog midden in hun rouwproces en hadden ze nog geen vrede met de dood van hun vriend of vriendin. Het sterven van zo’n jong iemand hoort gewoon niet. Ik weet niet of je daar ooit vrede mee kunt hebben. Toch vinden ze hun eigen manier om met de dood om te gaan en dat is wat me raakte.”

Waar gaat Vrienden na het leven over?

Wat doet het met een vriendengroep als één van de groep plotseling overlijdt? Hoe is het om geconfronteerd te worden met de dood terwijl je net aan het leven begint? In de serie ontmoet Joram Kaat de vriendengroepen. Van een plattelandsvriendengroep die houden van bier en gezelligheid in de keet, tot een vriendinnengroep waar creativiteit de verbindende factor is. Verschillende jongeren zijn open over hoe ze dealen met hun rouwproces. Liefdevol en oprecht vertellen ze over hun overleden vriend of vriendin. Soms met een traan, maar zeker ook met een lach. In elke aflevering vertellen de vriendengroepen op hun eigen manier hoe ze omgaan met het verlies van een leeftijdsgenoot en vriend. 
Bekijk hier alle afleveringen.

Hoe gaan deze jongeren dan met de dood van hun vriend(in) om?

“Ze gingen allemaal op zichzelf rouwen en zochten elkaar eigenlijk bijna niet op. Dat komt omdat ze de ander niet willen belasten met hun verdriet. Daarin heeft dit programma bij de vriendengroepen dus ook wel iets doorbroken. Eindelijk gingen ze diep in gesprek over de dood en het verliezen van een goede vriend of vriendin met mij en elkaar. Achteraf bedankte een meisje mij dat ik bleef doorvragen over haar gevoel en gedachten bij de dood. Ik denk dat we daar allemaal iets van kunnen leren. Dood en rouw zijn vaak ongemakkelijk onderwerpen, maar vraag er juist over door als je iemand kent die hiermee te maken heeft. Ze willen gezien en gehoord worden.”

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Ben je zelf anders naar je vrienden gaan kijken door dit programma?

“Ik ben er door ‘vrienden na het leven’ wel achter gekomen dat mijn vrienden en ik elkaar nodig hebben. Ik praat niet snel over mijn gevoel met hen, omdat ik denk: Wat boeit dat nou? Maar ik hoor dan achteraf van hen: ‘Waarom heb je je gevoel niet met ons gedeeld?’ Een vriendschap is bedoeld om lief en leed met elkaar te delen. Dat probeer ik wel echt meer te doen bij mijn vrienden.”

Ben je zelf anders of meer over de dood gaan nadenken?

“Ik heb zelf nog nooit zo’n groot verlies van een jong iemand meegemaakt, dus ik kan me niet voorstellen hoe het voelt voor die vriendengroepen. Wel heb ik geleerd hoeveel mensen overlijden door stomweg een ongeluk. Er is in de serie bijvoorbeeld een jongen overleden doordat een automobilist op zijn telefoon zat en een meisje door een race met auto’s in de straat. Het leven kan dan zomaar voorbij zijn. Door die verhalen te horen, ben ik zelf wel voorzichtiger geworden in de auto.”

Vrienden na het leven is een YouTube-serie van NPO3. Je kunt hier de eerste aflevering bekijken:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Als God bestaat, waarom is er dan ellende?

Lees ook over:

Als God bestaat, waarom is er dan ellende?

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡