Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Joram presenteert ‘Diep’: “De gesprekken van de BN’ers gaven inzichten in mijn eigen jeugd”

21 april 2021 · Leestijd 6 min

In het nieuwe EO-programma ‘Diep’ sluit Joram zes bekende Nederlanders voor één nacht op met een, door hen gekozen, levensvraag. Ze gaan op zoek naar het antwoord met hulp van de drie ‘wijzen’. Joram is de presentator en vertelt hoe hij deze nachten heeft beleefd.

“Ik vond het heel tof om dit programma te maken. We leven allemaal ons leven. Iedereen is druk met werk, school en vrienden. We staan weinig stil bij dingen. Zelf jaag ik ook vaak maar door en dan denk ik achteraf: heb ik overal wel genoeg van genoten? In dit programma staat het leven voor acht uur lang echt even stil. Dat klinkt weinig, maar het is veel. Je hebt geen contact met de buitenwereld. Je bent helemaal alleen met je gedachten. Het is een zoektocht naar een nieuw inzicht in je leven. Dat is iets wat mij heel fijn lijkt en wat ik ook iedereen gun. Dat je even stil staat waar je mee bezig bent en hoe je je voelt. Tijdens de opnames zag ik dat deze nacht echt wat deed met de gasten. Elke nacht gebeurde er weer iets moois. Supertof.”

De tekst gaat verder onder de video

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Drie wijzen

“Iedereen ging de nacht in met een levensvraag. Zo vraagt Koen Kardashian zich af waarom hij bang is voor de toekomst en wil Nienke Plas weten hoe zij meer rust vindt. Om antwoord te geven op deze vragen zijn er iedere nacht drie wijzen uitgenodigd, zoals een psycholoog of ervaringsdeskundige. Ook komt er bij iedereen een geestelijke langs, zoals een predikant. Niet alle gasten hebben evenveel met het geloof dus dit leverde bijzondere gesprekken op. Zo was het gesprek tussen Dennis Schouten en een predikant totaal geen match. Ook Koen Kardashian had helemaal niks met het geloof, maar hij had juist een heel leuk gesprek met een dominee. Hij was zelf ook echt verbaasd en heeft daar veel aan gehad.”

Ik dacht dat sommige gasten zouden weglopen

“Alle gasten waren gelijk super enthousiast om mee te doen. Dat verbaasde mij, want het lijkt mij heel spannend. Je weet niet wat je kan verwachten en je moet je heel kwetsbaar opstellen. De dagen voor de opnames merkte ik dat de gasten toch gespannen waren. Sommigen belden naar de redactie, omdat ze twijfelden om af te zeggen. Dit gebeurde uiteindelijk niet, maar bij sommige gasten dacht ik dat ze tijdens de opnames alsnog weg zouden lopen. Ik kon me dit goed voorstellen. Waarom zou je je gevoelens met iedereen op televisie delen? Ik had er rekening mee gehouden dat ik mensen moest ompraten om terug naar binnen te gaan. Dit was totaal niet het geval. Iedereen was ontzettend open. Ik was echt verbaasd over hoe goed iedereen meedeed.”

Mijn jeugd lijkt veel op die van Rapper Donnie

“Het programma is in de nacht opgenomen. Hier is bewust voor gekozen, omdat het dan rustig is. Overdag hebben we allemaal onze dingen te doen en in de nacht slapen we. Bij de locatie van de opnames was het ook nog extra stil, want het was omringt met natuur. Je bent als gast helemaal alleen met je gedachten. Er zit ook een mooie symboliek in. ‘s Nachts gaan de gasten de diepte in. Ze ontdekken wat er speelt in hun ziel. Wanneer de zon opkomt, is er weer een nieuwe dag met hopelijk een nieuw inzicht in hun vraag.

Zelf bleef ik ook de hele nacht wakker. Overdag sliep ik dan vaak maar drie uur. Hierdoor kon ik er ‘s avonds wel tegenop zien om te beginnen. Toch ging dit me verbazingwekkend goed af, want ik wilde echt alles volgen. Het was superleuk om de gesprekken mee te maken.”

Nieuwe inzichten

“Iedere gast vertelde wat aan de nacht te hebben gehad. De gesprekken tussen de BN’ers en de wijzen gaven mij zelf ook inzichten in mijn leven. Zo vraagt Donnie zich af hoe hij een goede vader wordt, want zelf heeft hij nooit een voorbeeld gehad. Mijn jeugd lijkt op die van hem, want mijn vader was er ook niet. Daarom is dit iets waar ik soms zelf ook over nadenk. Hoe ga ik dat doen als ik ooit een kind krijg? Dan zit ik heel gefocust mee te luisteren, want dan gaat het eigenlijk ook over mij. Dat vind ik wel heel mooi.”

Afschuwelijke geschiedenis

“Ook in het gesprek van Dennis Schouten herkende ik mezelf. Hij vraagt zich af hoe hij meer kan genieten. De reden dat hij dit soms niet kan, heeft te maken met zijn jeugd. Hij heeft namelijk een afschuwelijke geschiedenis met zijn moeder. De psycholoog vertelt hem dat hij daar wat mee moet, want er zit een gat in zijn persoonlijkheid. Dat is echt iets wat ik meeneem, omdat dit gat er bij mij ook is door mijn jeugd. De invloed van je opvoeding komt bij veel levensvragen naar voren. Het is denk ik belangrijk om hierbij stil te staan en je af te vragen waarom je ouders dat zo hebben gedaan. Als je dat beseft, leer je veel over waarom je bent wie je bent. Hier ben ik zelf ook veel mee bezig.”

Control freak

“Zelf zou ik nooit meedoen met dit programma. Ik ben een enorme control freak en kan er niet tegen als ik niet weet wat er gebeurd. In deze nacht ben je alle controle kwijt dus ik zou het echt niet durven. Wel speelt er een levensvraag bij mij, namelijk: wat is de invloed van een afwezige vader in mijn leven? Ik vraag me af of dit mij heeft gevormd. Er zijn veel jongeren die met soortgelijke vragen worstelen. Ik denk dat iedereen wel dingen uit de gesprekken in Diep kan halen waar je wat aan hebt. Er zit namelijk vaak overlap in onze levensvragen. Daarom hoop ik dat de kijker echt wat aan het programma heeft. Als dat zo is, dan is het voor mij geslaagd.”

Diep is vanaf woensdag 21 april om 22:15 uur wekelijks te zien bij de EO op NPO 3.

Dirk van Duijvenbode is één van de beste darters ter wereld: “Als je niet vertelt over je geloof, wat ben je dan voor christen?”

Geschreven door

Else Marie

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡