Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Joram Kaat: 'Hoe ouder ik word, hoe minder ik begrijp van het geloof'

17 oktober 2022 · Leestijd 3 min

BEAM-presentator Joram Kaat werd door onze collega's van Visie geïnterviewd over zijn geloof in God. Hoe hij zijn geloofsopvoeding zou omschrijven? Joram denkt diep na. “Heftig, en mooi”, begint hij...

Joram: “Als ik nu uitleg wat ik meemaakte in mijn charismatische kerk in Hendrik-Ido-Ambacht, reageert iedereen geschokt. Het ging er radicaal aan toe. Tijdens het bidden werden mensen aangeraakt, er klonken leuzen als ‘Spreek woord!’ en ‘Spreek leven!’ De nadruk lag op God vóélen. ‘Voel jij al iets?’ vroegen we in onze vriendengroep aan elkaar. Als kleine Joram fietste ik door dit kerkleven heen, terwijl ik er weinig van begreep. De verhalen waren mooi, maar er werden weinig vragen gesteld. Ik hoorde niet: ‘Wat raakt je in dit verhaal?’ of: ‘Wat neem je eruit mee?’ Thuis ging dit ook zo. We – mijn moeder, broer, zus en ik – lazen uit de Bijbel, zongen en baden samen, maar het echte gesprek was er niet. Hoe ouder ik werd, hoe meer ik van het leven snapte – maar hoe minder ik begreep van het geloof.”

(tekst gaat door onder foto's)

Check hier schattige namaak-foto van jonge Joram
Bleef je tijdens die zoektocht bij deze kerk?

“Nee, naarmate ik ouder werd en begreep wat er gebeurde, voelde ik dat deze kerk niet bij mij paste. Ik had er als kind een fantastische tijd gehad door de saamhorigheid; ik bleef er op zondag de hele middag hangen. Nu realiseer ik me dat de denkwijze van de kerk niet overeenkwam met mijn geloof. Bij ziekte of overlijden werd bijvoorbeeld gezegd dat we niet hard genoeg hadden gebeden.” Stellig: “Zo zie ik het helemáál niet. God is geen kansspel. Later is mijn moeder ook weggegaan uit de kerk. Dat was wel een moment – je bent daar als gezin opgegroeid.”

Klik hier om het volledige interview bij onze collega's van Visie te lezen. Joram vertelt of hij intussen een kerk heeft gevonden die wél bij hem past en hij is eerlijk over een paniekmoment dat hij recent had waarin hij twijfelde of hij überhaupt nog wel in God geloofde.

Joram over leven zonder vader: 'Daten was erg lastig'

Lees ook over:

Joram over leven zonder vader: 'Daten was erg lastig'

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡