Jolien (christen) heeft een relatie met Badmah (moslim)
Een relatie met iemand van een andere religie, is dat niet onmogelijk? Hoe ga je daarmee om? Wat doe je met de verschillen? En hoe wil je je kinderen opvoeden later? BEAM vroeg het aan Jolien (21), zij heeft vier jaar een relatie met Badmah, een moslim. “Juist door gesprek met hem wordt mijn geloof sterker.”
“Ik ben christelijk opgevoed, maar tussen mijn 14e en mijn 17e wilde ik niets meer van het geloof weten. Ik kon geen enkele goede reden vinden om te geloven, behalve dat ik zo was opgevoed. Dat vond ik niet genoeg, dus stopte ik ermee. Op mijn zeventiende kwam ik echter op een christelijk jongerenweekend terecht waar dat omsloeg.” “Op dat weekend is mijn geloof persoonlijk voor mij gaan leven en werd het meer dan alleen mijn opvoeding. Rond die tijd ontmoette ik Badmah. Eerst wist ik niet dat hij moslim was, maar daar kom je natuurlijk snel genoeg achter.”
Interessant
“Ik vond het interessant om over zijn religie te leren. Als je zegt: ‘ik ben christelijk’, vind ik ook dat je moet weten waarom je niet islamitisch of joods bent. Ik ben daarom gaan onderzoeken. Al snel vond ik uit dat wij niet de enige religie zijn die het hebben over een ‘liefdevolle’ of ‘vergevingsgezinde’ God. Dat doen de moslims ook. Daarin konden we elkaar vinden. Uiteindelijk geloven we allebei in de God van Adam en Eva en de verhalen uit het Oude Testament, die geschiedenis deel je.” “Mijn ouders vonden het in het begin best lastig, helemaal met het oog op de opvoeding van mijn eventuele kinderen later. Toch respecteerden ze mijn keuze en hebben ze nu een goede relatie met Badmah.
Wat belangrijk is om te bedenken is dat het voor zijn familie precies hetzelfde was. Zij hadden ook liever gezien dat hij met een Islamitisch meisje was thuisgekomen. Toch vinden ze het wel fijn dat ik in ieder geval in God geloof, Badmah had ook een relatie kunnen krijgen met iemand die helemaal niet gelovig is. Dat hadden ze lastiger gevonden. Nu kan ik het fantastisch met ze vinden, het zijn zulke lieve en zorgzame mensen!”
Openheid
“Mijn kerkgemeente staat heel erg voor mijn vriend open. Of hij nou moslim is of niet, hij is welkom. Zo voelt hij dat ook. Toen een andere niet-gelovige vriend van mij geïnteresseerd raakte in de kerk raadde Badmah hem meteen aan om naar mijn kerk te gaan. Dat vind ik te gek.
Andersom heb ik me ook enorm welkom gevoeld in zijn moskee toen ik daarheen ging. We verdiepen ons in elkaars geloof en dat levert mooie gesprekken op.”
Verschillen en overeenkomsten
“Er zijn natuurlijk verschillen in de godsdiensten. Het grootste misschien wel de rol van Jezus. Ik geloof dat Hij de Zoon van God is, terwijl Badmah gelooft dat hij een profeet was. Dat botst natuurlijk weleens. Toch geloven we echt in dezelfde God. De God van Abraham (of Ibrahim) en Adam. Waarom zou die nu ineens anders zijn?” “We helpen elkaar zelfs in het geloof. We hebben het er over en ik kan veel leren van het gedisciplineerde van de Islam. De moslims bidden vijf keer per dag. Dat vind ik mooi.”
Niet wegduwen en veroordelen, maar liefhebben, welkom heten en respecteren
De grote vraag
“Dan nu de grote vraag die ik meteen van mijn ouders kreeg: ‘hoe ga je samen je kinderen opvoeden?’. Natuurlijk is dat lastig, maar ik geloof dat het kan. We delen dezelfde normen en waarden: respect, vergeving en liefde. Badmah’s familie heeft op een christelijke school gezeten hier in Nederland, dus daar komen we wel uit.” “Ik zou graag mijn kinderen laten opdragen en Badmah heeft daar respect voor. Andersom, als hij graag zijn zoon zou willen laten besnijden omdat dat belangrijk voor hem is, heb ik daar geen problemen mee.”
Verkeerd beeld
“De reden waarom ik dit interview wilde doen is dat er zoveel verkeerde beelden bestaan over de islamitische cultuur. We mogen als christenen weleens wat minder de moslims veroordelen en wat meer laten zien wie Jezus is door hen lief te hebben en te respecteren. En liefhebben betekent voor mij ook geïnteresseerd zijn. Niet veroordelen, maar onderzoeken. Zo leer je enorm veel over hun geloof en je eigen geloof.” “We zouden minder wij-zij moeten denken en ons meer in andere culturen en religies moeten verdiepen. Zo ontwikkel je juist. Als je jezelf vragen stelt en twijfelt kom je juist op een dieper niveau van je geloof. Ga in gesprek met moslims, met andersdenkenden. Hoe gaan we ooit iets van andere mensen leren als we ze nooit spreken? En zij van ons?”
Lees ook over: