Christen zijn in Qatar: Boutros* (23) vliegt naar het buitenland voor de kerk
Dit verhaal is tot stand gekomen door een samenwerking tussen BEAM en Open Doors
Memphis Depay scoort vanavond misschien wel het winnende doelpunt tegen Qatar. Hij loopt naar de cornervlag en maakt een gebaar richting God om Hem te bedanken voor zijn doelpunt. Niets ongewoons, het zou niet de eerste keer zijn dat we het Memphis zien doen. Toch zal het één van de weinige keren ooit zijn dat iemand in Qatar in het openbaar uitkomt voor het christelijk geloof.
De afgelopen maanden ging het vaak over de mensenrechtensituatie in het gastland van het WK-voetbal. Arbeiders werden vreselijk behandeld, ongeveer 6500 gastarbeiders stierven bij de bouw van hotels en stadions. Het ging vaak ook over de rechten van LHBTI-ers in de regio. Nog niet eerder werd er gesproken over geloofsvrijheid. Volgens de organisatie Open Doors staat Qatar op plek achttien als het om christenvervolging gaat. Dit betekent dat christenen gevaar lopen, ze worden gediscrimineerd, kunnen gevangengenomen worden of zelfs vermoord.
Boutros* (23) is een echte Qatari*. Hij doet liever westerse kleding aan, zodat het minder opvalt dat hij met westerse mensen praat. “Als ze weten dat ik Qatari ben en met mensen uit het buitenland praat, gaan ze vragen stellen.” Boutros is christen, hij kent geen andere christenen in zijn land, in ieder geval niet onder de Qatari. Volgens de wetten in Qatar kun je als ‘bekeerde’ christen de doodstraf krijgen. Daarom mag niemand in Qatar weten dat Boutros gelovig is.
De ‘vrije kerk’ van Qatar
De Qatarese regering zegt dat er een ‘vrije’ kerk is in het land. De kerk is echter alleen toegankelijk voor christenen met een buitenlands paspoort. “Voordat je toegang krijgt tot het complex moet je door een strenge ID-controle” zegt Boutros. Als ze zien dat Boutros van origine Qatari is, heeft hij een groot probleem. Overigens is het voor niemand toegestaan om in het openbaar te praten over het christelijk geloof.
Kerk in het buitenland
Boutros komt uit een rijke familie. Hij voelt zich eenzaam als christen in Qatar, daarom pakt hij regelmatig het vliegtuig om stiekem naar de kerk te gaan in het buitenland. Over de grens kan hij zonder nadenken een kerk inlopen en geloven wat hij wil. Daar voelt hij zich even niet alleen.
Jezus fan-zones
Terug naar het WK. Dit wereldkampioenschap zijn er verschillende fan zones waar andere regels gelden dan normaal. Alcohol is verboden in Qatar, behalve in de daarvoor aangewezen fan zones dit WK. Je zou het kunnen vergelijken met de kerk in Qatar. Geloven in Jezus is alleen toegestaan in de daarvoor aangewezen “Jezus-fanzones”, dan niet alleen tijdens een WK voetbal, maar altijd.
Dikke kans dat wij tijdens dit WK een Memphis met zijn vingers naar de hemel zien wijzen. Iedereen zal klappen en juichen. Weet dan dat dit misschien wel de eerste of laatste keer ooit is dat er iemand uitkomt voor zijn christelijk geloof in Qatar. Christenen in Qatar zullen op dat moment even ervaren dat ze erbij horen, om vervolgens weer terug te moeten keren naar hun Jezus-fanzone. En Boutros? Hij zal hopen dat hij, in zijn eigen land, ooit zijn vingers in de lucht mag steken om God te bedanken.
*1: Boutros is een schuilnaam in verband met zijn veiligheid, zijn echte naam is bij Open Doors bekend
*2: Een inwoner van Qatar
Christenvervolging
In veel Islamitische landen worden christenen gediscrimineerd, gevangengenomen of soms zelfs vermoord. Stichting Open Doors zet zich al jaren in tegen christenvervolging. Dit doen ze bijvoorbeeld door onderdrukte kerken te ondersteunen en bijbels te verspreiden.
Geschreven door
Gerben