Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Joey (22) was drugsverslaafd, schizofreen en wilde niet meer leven, maar krijgt bijzonder teken van God

21 april 2021 · Leestijd 4 min

In het EO-programma ‘Soep, sores en soelaas’ is te zien hoe de 22-jarige Joey na een heftige jeugd weer terugkrabbelt in de maatschappij. Joey: “Ik maakte zeventig uur per week en stond bijna iedere dag strak van de cocaïne achter de kraam."

Let op: in dit artikel komen heftige onderwerpen zoals zelfdoding en schizofrenie aan bod.

Joey is nog maar 22, maar heeft al een heftig leven achter de rug. Op zijn elfde maakt zijn vader een einde aan zijn leven. Na deze gebeurtenis komt Joey erachter dat hij met dezelfde gedachten worstelt. “Ik hoorde mijn vader vragen een einde aan mijn leven te maken. Ook hoorde ik een stem die zei dat ik mezelf moest snijden.”

Drugsverslaafd

Om de stemmen te stoppen, begint Joey met het gebruiken van drugs. In het begin doet hij dit alleen met vrienden, maar al gauw gebeurt het dagelijks. Joey stopt met school en gaat werken bij de viskraam op de markt in zijn woonplaats Spakenburg. “Ik maakte zeventig uur per week en stond bijna iedere dag strak van de cocaïne achter de kraam.”

Zelfmoordpoging

Door de drugs hoort Joey minder stemmen, maar af en toe komen ze terug. Vanaf zijn vijftiende doet hij dan ook drie zelfmoordpogingen. Hij overleeft ze allen drie, maar tijdens de laatste poging gebeurt er iets bijzonders. Hij hoort een stem in zijn hoofd die hij nog niet eerder heeft gehoord. “Joey, het is jouw tijd nog niet. Je bent gekend.” Joeys vrienden verklaren hem voor gek, maar zijn moeder denkt dat dit wel iets bijzonders moet zijn.

Nieuwe start

Een tijd na deze gebeurtenis komt Joey op straat terecht. “In die situatie ben ik in contact gekomen met Rutger Beukers van Stichting Waypoint. Hij bood aan dat ik een tijdje in zijn caravan in de tuin kon slapen. Ook nam hij mijn ervaring serieus en zei dat het een teken van God was. Als ik nu terugkijk was God door hem heen aan het werk.”

Gevangenis

Ondertussen probeert Joey van zijn verslaving af te komen. Ondanks dat hij in een kliniek terecht komt, kan hij gewoon aan drugs blijven komen. Dit gaat mis. “Ik kwam erachter dat er een deur niet op slot zat en kon iedere dag met een vriend ontsnappen om toch drugs te kunnen gebruiken. Volledig onder invloed hebben wij iemand die tegen ons schreeuwde in elkaar geslagen en zijn spullen gestolen.” Joey wordt veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf.

Donkere plek

In deze donkere plek besluit Joey God op te zoeken. “Ik zei tegen hem dat ik dankbaar was voor deze dag en of het morgen beter mocht gaan. Het bidden heeft mij echt door de gevangenistijd heen geholpen. Het gaf mij kracht en heeft mij op een goede manier laten nadenken. Daarna heb ik geen drugs meer gebruikt.”

Hoofdpijn en buikpijn

Inmiddels gaat het goed en woont Joey in een beschermd wonen locatie van het Leger des Heils. Hij krijgt nog regelmatig bezoek van zijn begeleider Rutger en samen praten ze over het geloof. “Rutger heeft mij heel veel over God geleerd. Vooral hoe groot en machtig hij is. Ik kan mijn struggles bij God neerleggen en hij beschermt mij. Als ik nu bid, word ik rustig en heb ik het gevoel dat God echt fysiek naast mij staat.” Om zijn geloof te onderstrepen heeft Joey zich laten dopen. “Voordat ik kopje onderging had ik heel veel strijd. Ik vond het spannend en had last van hoofdpijn en buikpijn. De duivel probeerde mij te pakken, maar toen ik bovenkwam waren alle klachten weg.”

In ‘Soep, sores en soelaas’ zoekt Bert van Leeuwen hoop en inspiratie bij mensen die lastig hun weg in de samenleving kunnen vinden. Benieuwd naar hoe het nu met Joey gaat? Check de hele aflevering hier.

Ook Niels, kreeg net als Joey, op jonge leeftijd te maken met drugs: ''Ik werd drugsverslaafd op mijn twaalfde.”

Geschreven door

Else Marie

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡