Joëlle bedacht satelliet-kerkdiensten voor jongeren: “Kleine groepjes van onze gemeente komen samen de dienst bekijken en nabespreken”
Door de coronamaatregelen kunnen we niet meer naar de kerk, zoals we dat gewend zijn. Joëlle (20) vond dat heel lastig, want ze hecht veel waarde aan het samen volgen van een dienst en er daarna – tijdens de koffie – over doorpraten. De kerk van Joëlle bestaat uit een paar honderd mensen, die ze door corona heel lang niet heeft kunnen ontmoeten. Hier verlangt ze wel naar. Samen met haar moeder bedacht ze een manier om in kleine groepjes tóch samen te komen: de satelliet-kerkdiensten.
“Mijn moeder is het idee van de satelliet-kerkdiensten gaan uitwerken. Het ziet eruit als volgt: een kleine groep van dertig mensen van de gemeente komt bij elkaar in een zaaltje, kijkt samen de kerkdienst livestream van die ochtend en praat er na de dienst met elkaar over. Zo kunnen we toch met elkaar naar de kerk en houden we ons aan de maatregelen. Ik ging een keer met mijn moeder mee naar zo’n dienst en bedacht dat dit ook voor jongeren georganiseerd kon worden. Jongeren hebben hier namelijk net zoveel belang bij, want ook zij missen sociaal contact in deze tijd. Zo besloot ik dat op te zetten voor jongeren.”
Eén doel
“Aan de jongeren uit mijn kerk vroeg ik of ze belang bij zo’n alternatief hadden, waar ze erg positief op reageerden. Daarna regelde ik met de kerk dat er een ruimte voor ons beschikbaar kwam en konden we beginnen."
Er is meer ruimte voor een gesprek over de preek of om met elkaar te delen hoe het echt gaat
"Zo kwamen we elke zondag met ongeveer vijftien jongeren bij elkaar om de kerkdienst te kijken en dat vind ik heel erg waardevol. Ik haal zelf namelijk veel uit het fysiek samenkomen en samen zingen. Zo laat je aan elkaar zien dat je samen voor één doel gaat en betrokken met elkaar wilt zijn. Daarbij komt dat het kopje koffie achteraf kan leiden tot een gezellig of diepgaand gesprek.”
Betrokken zijn
“Wat ik positief aan deze oplossing voor het missen van de fysieke kerkdiensten vind, is dat je nog meer betrokken met elkaar bent dan normaal. Je komt samen in een kleine groep en hebt daardoor alle aandacht voor elkaar. Er is meer ruimte voor een gesprek over de preek of om met elkaar te delen hoe het echt gaat.”
Wandelen
“We zijn in oktober ongeveer hiermee begonnen, maar moesten door de strenge lockdown stoppen. Sindsdien proberen we het anders in te vullen: jongeren mogen zich aanmelden om na de dienst een rondje te wandelen. Dan kijkt iedereen thuis de livestream van de zondagochtend en verzamelen we vervolgens ergens buiten. We maken koppels en dan wordt er gewandeld en nagepraat."
Doordat je met elkaar in gesprek blijft en dingen deelt, leer je van en met elkaar en dat is super waardevol
"Ik krijg veel energie van het fysiek afspreken met deze jongeren en vind het waardevol dat we op deze manier alsnog met elkaar kerk kunnen zijn. Het maakt voor mij dan ook – gezien de omstandigheden – niet zoveel uit dat we op dit moment niet het oorspronkelijke idee aan kunnen houden.”
Waardevol
“Stiekem hoop ik dat we binnenkort weer met meer mensen bij elkaar mogen komen weer en samen de dienst kunnen kijken. Mijn voorkeur gaat daar naar uit, omdat ik denk dat het voor meer verbondenheid zorgt als we meer tijd nemen voor elkaar. Voor nu roeien we in ieder geval met de riemen die we hebben. Al met al raad ik het andere kerken en jeugdgroepen erg aan, omdat ik heb ervaren hoeveel waarde het toevoegt om toch op een verantwoorde manier samen te komen. Doordat je met elkaar in gesprek blijft en dingen deelt, leer je van en met elkaar en dat is – volgens mij – super waardevol.”
Voor veel jongeren is de coronaperiode een moeilijke tijd. Bijvoorbeeld de fysieke bijeenkomsten worden gemist. Voor Jessica lijkt deze periode uitzichtloos.
Geschreven door
Thamara