Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jelte interviewt zijn idool Bobbie (van Ernst): ‘Als puber deed ik stomme dingen’

23 maart 2023 · Leestijd 5 min

Ernst, Bobbie en de rest. Een programma vol humor, uitdagingen, vriendschap en altijd een goed einde. Ik (redacteur Jelte) keek toen ik nog in de luiers lag al naar deze twee kindervrienden. Nu ik weet dat hij christelijk is ben ik alleen maar gaan groeien als fan. Vandaag ontmoette ik Gert-Jan van den Ende (Bobbie) bij hem thuis en het leek wel alsof ik in de spiegel keek: “Wij spreken dezelfde taal!”

Spelletje

Vandaag besloot ik om een spelletje met Gert-Jan te doen. Bij het spel ‘Never have I ever’ is het volgende de bedoeling: bij elke bewering geef je middels een bordje aan of je het WEL (I have) of nog NOOIT (I have never) hebt meegemaakt. De inmiddels 60-jarige clown deed het voor het eerst! Wat een pionier.

Never have I ever... vrienden gemaakt dankzij het geloof

“Het is voor mij zo logisch om gelovig te zijn”, zegt Gert-Jan. “Ik denk er eigenlijk niet eens meer over na. Ik vind het een prachtige verdieping in het leven; er komen zo veel dingen los en vrij als je het omarmt. Er kwam ooit een onbekende man bij ons in Scheveningen naar de kerk. Na de dienst ben ik met hem gaan napraten en ik heb een volle twee uur met hem aan de telefoon gehangen. Ik merkte dat we dezelfde taal spraken. Dit is inmiddels meer dan dertig jaar geleden en hij is nog steeds één van mijn beste vrienden. Hij is echt iemand die ik door het geloof heb leren kennen.”

Het is voor mij zo logisch om gelovig te zijn

Gert-Jan vertelt dat hij samen met zijn dominee elke week op pad gaat voor het kindermoment dat hij verzorgt in zijn kerk. “Wij zoeken elkaar op om een mooi filmpje te maken dat past bij de boodschap van de preek. Voor een belijdenisdienst (een dienst waarin mensen hun leven daadwerkelijk aan Jezus geven) maakten wij dit filmpje. Een sprong in het diepe, de allereerste bungeejump-dominee OOIT. Als twee kinderen zo vrij maken wij dit en de kerk ligt elke zondag dubbel van het lachen. Dat is toch te gek?”

Never have i ever... een fout gemaakt in mijn puberteit

Ik ben sinds mijn vijftiende samen met mijn huidige liefde, maar het was niet de meest makkelijke keuze om op die leeftijd een relatie te nemen. In de puberteit verkering nemen, terwijl alle meisjes zo’n beetje beginnen te puberen… kijk; mijn vrouw was nog niet zo belangrijk voor me als dat ze nu is. Mijn valkuil was dat je als puber ook gewoon stomme dingen doet, bijvoorbeeld: ‘Ach joh, ik kan toch wel twee vriendinnen hebben!’ Maar achteraf kan ik daar wel een klein beetje spijt van hebben. Ik denk dat mijn puberbrein gewoon nog niet goed werkte. Gelukkig heeft ze me vergeven, maar ze pest me er soms wel even mee.”

Ik wil heel graag geraakt worden
Never have I ever... een knipoog uit de hemel gehad

Ik (Jelte) stel deze vraag, omdat ik in dit artikel las dat Gert-Jan wel eens het gevoel krijgt dat hij een knipoog uit de hemel ontvangt. Dit is precies hoe ik mijn 1-op-1-momentjes met God verwoord. Gert-Jan: “Ik wil heel graag geraakt worden in mijn leven. Als ik volschiet met tranen vind ik het mooiste gevoel wat je kan ervaren. Geef mij maar die diepgang. Ik word geraakt op de momenten dat tekst en muziek samenkomen met de gebeurtenissen waar jij op dat moment mee bezig bent; als een soort driehoek. Er komt een tekst, een muziekstuk en jij. Als dat gebeurt, dan voel je dat er écht iets in je gebeurt. Dat vind ik prachtig.”

Wat zou je aan de BEAM-volgers mee willen geven?

“Ga alsjeblieft heel veel dingen gewoon DOEN. Ik geloof heilig in het DOEN. Stel: je krijgt het idee dat je graag bij de bakker wil werken. Maar na lang piekeren, denk je dat de slager misschien toch beter voor je is. Hoe langer je dit uitstelt, hoe groter de drempel wordt om één van die dingen te gaan DOEN. Als je nou gelijk bij de bakker gaat werken, dan hoef je het niet gelijk leuk te vinden, maar misschien kom je wel iemand tegen die zegt: ‘jij bent zo klantvriendelijk, jij zou perfect zijn als verzorger!’ En zo gaat dat alsmaar door, totdat je op je plekje valt. En je komt er nooit als je niet die stap naar de bakker had gezet. Je MOET fouten maken om te weten hoe het werkt. Ervaring is de som van je fouten. Doe het nou gewoon!”

WOW: Deze man redde de hele wereld

Lees ook over:

WOW: Deze man redde de hele wereld

Geschreven door

Jelte

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡