Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jantine: “Door de knutselwerkjes laten we ouderen zien dat ze niet vergeten worden”

28 maart 2020 · Leestijd 3 min

Door het coronavirus zijn veel evenementen afgelast en worden sociale bezigheden tot het minimum beperkt. Toch zorgen al die maatregelen ook voor positieve effecten. Bijzondere acties om mensen te steunen laten zien dat we dit virus samen kunnen overwinnen. Jantine (17) is zo’n actie gestart in haar gemeente. De kinderen uit haar kerk mogen knutselwerkjes maken die bij de oudere gemeenteleden worden gebracht. “We moeten er voor elkaar zijn in de kerk. Ook als we elkaar even niet kunnen zien”

“Ik zit sinds september in een commissie die alle jeugdactiviteiten in mijn kerk coördineert. Uit die commissie kwam de vraag hoe we - tijdens deze coronacrisis - iets kunnen betekenen voor de ouderen in de kerk. Het leek mij een goed idee om te kijken hoe we de kinderen kunnen koppelen aan de ouderen. Toen ben ik - samen met de kinderleiding - op het idee gekomen om kinderen een knutselwerkje te laten maken voor de oudere mensen in de kerk. Ik vind het belangrijk om te laten zien dat we de ouderen niet vergeten in deze tijd. Normaal gesproken zie ik ze in de kerk, praat ik soms even met ze, maar nu is dat niet meer mogelijk. Ik mag ze eigenlijk niet eens meer bezoeken.”

(De tekst gaat onder de foto verder)

afbeelding

“Een kerk ben je met elkaar: jong, oud, klein of groot. Wat is er dan mooier om de kinderen te laten zien dat we ervoor elkaar moeten zijn? Door een knutselwerkje te maken voor de ouderen in de gemeente laten we zien dat we, ondanks het sluiten van de kerk, toch aan ze denken. Misschien zorgt mijn actie ervoor dat de kinderen later denken: ‘Wat is het eigenlijk leuk om iets te sturen naar de oudere mensen in de kerk!’ Hoe eerder je daarmee begint, hoe beter.”

(De tekst gaat onder de foto verder) 

afbeelding

“Ik stuur elke week een e-mail naar de ouders met daarin een aantal opdrachten die de kinderen kunnen doen. Daarnaast zoek ik een Bijbelverhaal in de vorm van filmpjes of een luisterverhaal. Hierdoor wil ik - vanuit de kerk - toch iets betekenen voor de kinderen. Eén van die opdrachten was het maken van een knutselwerkje voor de ouderen. Het is uiteindelijk een makkelijke manier om de kinderen te vermaken en je zorgt ervoor dat de ouderen iets leuks krijgen. Ik heb al veel positieve reacties gekregen. Ik zou iedereen aanraden om eens te kijken hoe je - in deze coronacrisis - mensen kan bereiken die je nu niet zo vaak ziet. Of dat nou een knutselwerkje van de kinderen is of een kaartje van de dominee; persoonlijke aandacht is in deze tijd heel belangrijk en kan ervoor zorgen dat iemand zich iets minder alleen voelt. Kleine moeite, groot plezier!”

Wil jij ook aandacht geven aan ouderen in je kerk? Wij hebben zes tips die jou daarbij kunnen helpen. Lees ze hier!

Geschreven door

Christiaan

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡