Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jafeth van InSalvation schreef ‘Vul dit huis met Uw glorie’: “Mensen werden bevrijd, genezen en knielden toen we het de eerste keer speelden”

25 juni 2021 · Leestijd 4 min

Toen Jafeth thuis achter zijn piano zat, had hij nog geen idee wat de impact zou zijn van de woorden die hij daar op papier zette. ‘Vul dit huis met Uw glorie’ is inmiddels niet meer weg te denken uit de Nederlandse Worship-scene, maar hoe is het allemaal begonnen? “Het lied stond binnen tien minuten op papier.”

“Sommige momenten in je leven blijven altijd kristalhelder in je gedachten. Het moment dat ik ‘Vul dit huis met Uw glorie’ schreef is één van die momenten. Ik begon elke ochtend rustig met mijn piano en Bijbel. Zo ook op een dinsdagochtend in januari 2014. Ik had net twee Bijbelgedeeltes gelezen. Jesaja 6:3: ‘Heilig, heilig, heilig is de Heer van de hemelse machten. Heel de aarde is vervuld van Zijn majesteit.’ En Romeinen 11:36: ‘Alles is uit Hem ontstaan, alles is door Hem geschapen, alles heeft in Hem zijn doel. Hem komt de eer toe tot in eeuwigheid.’ Met die Bijbelgedeeltes vers in mijn gedachten begon ik te spelen en te zingen. Tekst en melodie gingen hand in hand, en binnen tien minuten was ‘Vul dit huis met Uw glorie’ geschreven.”

Gods Geest joined the conversation

“Drie dagen nadat ik het lied had geschreven, speelden we met InSalvation op de Bidden en Vasten conferentie van Herman Boon. Ik gooide een balletje op om het nieuwe lied met elkaar te spelen. We oefenden het een paar keer en besloten het die avond voor het eerst aan publiek te laten horen. Die allereerste keer was de meest bijzondere van alle honderden keren dat we het lied inmiddels gespeeld hebben. De zaal bleef maar zingen. Uiteindelijk hebben we drie kwartier aan een stuk door het lied gezongen en ervaarden we echt dat Gods Geest neerdaalde in die zaal. Gods glorie vulde letterlijk het huis.”

Zingen, zingen en nog eens zingen

“De band ging af en het was tijd voor Herman Boon om een praatje te houden. Ik stond net op de wc, maar werd alweer teruggeroepen omdat de zaal door bleef zingen. We pakten het nummer weer op en hebben het in totaal wel twee uur met elkaar gezongen. Zoiets had ik nog nooit meegemaakt. Terwijl we zongen werden mensen bevrijd, genezen, vielen op hun knieën en begonnen hun zonden te belijden. De woorden die we zongen werden realiteit. Je kon Gods Geest bijna proeven. Na die avond wist ik dat dit een bijzonder lied was en bijzondere liedjes vinden altijd wel hun weg.”

Impact

“Toen ik het lied schreef, deed ik dat niet met de intentie om een ‘hit’ te schrijven. Inmiddels kan ik bijna geen dienst meer bijwonen waar het lied niet gezongen wordt. Het lied is vertaald naar het Engels, Duits, Zuid-Afrikaans en Portugees. Mensen zegenen hun huis in met het lied en vorig jaar mochten we op het Malieveld Nederland zegenen met ‘Vul dit land met Uw glorie’. Soms maak je wel eens grapjes met de band dat we wéér dit lied spelen of horen. Maar hoe meer ik het zing, hoe meer ik Gods aanwezigheid voel. Voor mij is het lied een persoonlijk gebed en als ik het zing, doe ik dat vol overtuiging en geloof dat er mensen zijn die het lied voor het eerst horen. Dat worden we nooit zat.”

Luister hier naar de Engelse versie van 'Vul dit huis met Uw glorie'.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Beeld: JKey Photography

Wil je meer weten over christelijke hits? Leer de man kennen die ruim honderd liedjes voor Opwekking schreef en vertaalde.

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡