Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jac (18) is de grootste treinfan van Nederland: "Ik ken bijna alle treinschema's in Nederland uit mijn hoofd"

22 december 2021 · Leestijd 4 min

Als je vandaag op TikTok hebt gezeten ben je de Britse treinfanaat Francis Bourgeois waarschijnlijk tegengekomen op je feed. Gewapend met een Go Pro op zijn hoofd reageert hij op treinen die voorbij komen rijden. Hij haalt daarmee miljoenen views en gaat op dit moment wereldwijd viral. In ons eigen landje hebben we Jac Huibers (18). Hij heeft iets minder volgers, maar is minstens even verliefd op de trein. Jac: “Het geeft me een kick als er, precies op het moment dat ik het verwacht, een trein voorbijraast”

Bij een trein denk jij waarschijnlijk aan vertraging, drukte en stress, maar voor Jac is een trein véél meer dan dat. Op zijn Insta en Youtube-kanaal staan meer dan 100 treinfoto’s en filmpjes. Wie is deze gast? Hoe komt het dat hij zo gek is van treinen en waarom deelt hij dit met de rest van Nederland?

Modeltreinen

Bij Jac thuis is de zolder voor een groot deel overgenomen door zijn modeltreinen verzameling, maar dat is natuurlijk ooit met één treintje begonnen. Jac: “Op de basisschool kwam ik vaak bij een vriend die thuis modeltreinen had staan. Eigenlijk is mijn liefde voor treinen daar begonnen. Ik werk nu elke zaterdag in de grootste modeltreinen winkel van Nederland. Het liefst zou ik alles uit die winkel kopen en op zolder een plekje geven, maar dat gaat helaas niet: te duur en te weinig ruimte.” Hopelijk voor Jac is zijn toekomstige vrouw oké met zijn hobby. “Nu woon ik nog bij mijn ouders, maar later, als ik een eigen huis heb, wil ik ook de woonkamer en de rest van het huis ermee inrichten.”

Uiteindelijk is het gewoon een geel stuk metaal op wielen

Echte treinen

Naast modeltreinen is Jac ook echte treinen gaan ‘verzamelen’ door ze te fotograferen of te filmen: treinspotten. Het gaat Jac dan, verrassend genoeg, niet om het uiterlijk van de trein. “Uiteindelijk blijft het gewoon een geel stuk metaal op wielen. De super ingewikkelde treinschema’s die gemaakt worden om alle treinen op tijd te laten rijden vind ik wel heel interessant. Daarom ken ik ze bijna allemaal uit mijn hoofd. Het geeft mij echt een kick als er precies op het moment dat ik het verwacht een trein voorbijraast. Als een trein dan met 140 km/h langsrijdt ervaar je een soort kracht in je lichaam. Ik vind het vet om zo’n moment vast te leggen.” 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Droom

Inmiddels is de trein voor Jac meer dan een hobby geworden. “Mijn grote droom is machinist worden. Op dit moment loop ik stage bij de NS en mag ik ervaring opdoen. Ik merk nu wel dat veel machinisten neerkijken op treinspotters. Volgens hen komen ze te vaak gevaarlijk dicht bij het spoor en daar hebben ze gelijk in. Ik heb daarom besloten er geen onderdeel meer van uit te willen maken.” Zijn passie voor treinen uit Jac nu in de trein zelf. “Zelf een trein besturen is nog zo veel mooier dan het fotograferen ervan. Het uitzicht voorin de trein is bijvoorbeeld prachtig: je ziet hele weilanden met dieren en mistbanken waar de zon doorheen schijnt… Je kan Gods natuur daar echt goed bekijken.”

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Ingewikkelder dan je denkt

“Vrienden van mij vragen wel eens: Is het niet gewoon heel makkelijk om een trein te besturen? Ik snap de vraag, maar dat is het niet. Je moet altijd alert blijven voor bijvoorbeeld een aanrijding en je rijdt nooit lang hetzelfde traject. De ene dag rijd je naar Den Haag, de andere naar Zwolle of Maastricht. Als machinist kom je er ook achter hoe ingewikkeld de dienstregeling en het sporennetwerk in Nederland is. Er zijn bijvoorbeeld allerlei regels over wie wanneer welk spoor mag betreden en hoeveel afstand je van elkaar moet houden. Ik vind het leuk om dit toe te passen op mijn modeltreinen traject zodat die nog realistischer wordt.”

Eva is doof geboren: ‘Ze maakten apengebaren naar mij’

Lees ook over:

Eva is doof geboren: ‘Ze maakten apengebaren naar mij’

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡