Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Isolde (16) gebruikt alleen social media in de vakantie: ‘Door scrollen voel ik me nutteloos’

23 februari 2024 · Leestijd 5 min

Voorjaarsvakantie: een week zonder afleiding en dé tijd om HEERLIJK TE ONTSPANNEN! 😎 Maar zoek je deze ontspanning door social media? 🫣📴 Wat begon als een experiment om betere cijfers te halen, werd een openbaring voor Isolde (16). “Je hebt zoveel andere leuke dingen om je heen, focus daar eens op!”. Maar uhh hoe dan?!

Geen social media in schoolweken?!

In je examenjaar wil je één ding: slagen. “Het is mijn laatste jaar van de middelbare school en dit zorgt voor een dosis zenuwen. Ik moet goede cijfers halen, dus ik dacht: wat gaat mij helpen? Zou het me helpen als ik social media zou verwijderen?”

“Ik kwam bij die keuze omdat ik de afgelopen jaren merkte dat ik veel minder bezig was met mijn schoolwerk en ik in plaats daarvan eigenlijk altijd op TikTok of Instagram zat. Ook al wilde ik graag leren voor school, ik vond het lastig om te stoppen met scrollen. Ik was in feite mijn tijd aan het verdoen en daardoor voelde ik me nutteloos aan het eind van de dag: ik had zoveel andere dingen kunnen doen!”

Experiment

“Ik dacht: ik ga gewoon een keer kijken wat er gebeurt als ik de apps verwijder tijdens schoolweken. Ik merkte dat ik daardoor makkelijker de juiste focus had. Dit bleef niet alleen bij school, ik ging ook bewuster de rest van mijn tijd besteden. Lezen vind ik hartstikke lekker om te doen, alleen dat vergat ik af en toe door het eindeloze scrollen. Je wordt erdoor beïnvloed en het zorgt voor een constante onrust om op de hoogte te moeten blijven. Nu besteed ik mijn tijd heel anders: ik lees meer, ik teken meer. Eigenlijk allemaal dingen die ik hartstikke leuk vind, maar die ik veel minder deed omdat ik super lang op social media zat.”

Je wordt erdoor beïnvloed en het zorgt voor een constante onrust om op de hoogte te moeten blijven.

“Dus verwijder ik Instagram en TikTok. Niet voor altijd, maar doordeweeks, want ik vind het ook wel leuk af en toe. Dat je - ontspannen zou ik niet willen zeggen, want je krijgt constant dingen binnen - lekker gedachteloos kunt scrollen. Daarom doe ik het wel in de vakanties. En ja, het was eigenlijk bedoeld als een soort experiment. Wat zou er gebeuren? Zou het anders zijn? En toen kwam ik erachter dat het voor mij super goed werkt. Ik heb betere cijfers dan de afgelopen jaren. Daarom doe ik het nu nog steeds!”

Doe ik het wel goed?

“Het gevaar van social media is dat je jezelf gaat vergelijken met anderen. Je ziet andere mensen die eigenlijk vooral hun goede kanten laten zien. Hierdoor voelt het soms alsof jij minder goed bent dan de rest. Dat was ook één van de redenen waarom ik dacht: ik ga eens even kijken wat het nou met me doet.”

“Ook als christen maakt het je onzeker. Je ziet mensen die je vertellen hoe je moet leven, hoe vaak je bijvoorbeeld uit de Bijbel moet lezen. Hierdoor voelde het alsof ik minder goed geloofde dan andere mensen, of heel anders leefde en keek naar verschillende onderwerpen. Klopt het niet wat ik denk? Ben ik niet goed genoeg? Hierdoor ging ik twijfelen aan mezelf.”

FOMO

“De eerste dagen zonder social media vond ik lastig omdat ik de hele tijd dacht dat ik iets miste: de welbekende fear of missing out. Je vrienden taggen je in posts en dat wil je bijhouden; dan kan je samen praten over die dingen. Na een paar dagen realiseerde ik mij: zoveel mis ik eigenlijk ook niet. En het was ook zeker niet alsof ik het minder leuk had. Ik deed gewoon andere dingen die ik ook hartstikke leuk vond. Mensen zien het als iets vanzelfsprekends om social media te hebben, dus daarom heb ik het er ook niet zo vaak over met vrienden. Wanneer ik het vertel, denken anderen vaak dat ik mezelf beter vind dan de rest. Sommigen vertellen mij: ‘Je kan dan toch ook je social media uitzetten of even wegleggen?', maar ik denk dat dat veel moeilijker is dan dat ze zeggen.”

Na een paar dagen realiseerde ik mij: zoveel mis ik eigenlijk ook niet.

En nu… voorjaarsvakantie!

”Nu ik vakantie heb, mag ik van mezelf er ook heerlijk van genieten en losgaan op mijn telefoon. Ik merk dat ik veel op TikTok zit. Alsof ik nu alle tijd moet inhalen,  omdat ik dan natuurlijk het idee heb: volgende week heb ik het niet meer. Maar ik merk meteen dat ik minder dingen doe die ik normaal wel deed, zoals lezen. Dit is een bevestiging voor mij dat mijn experiment werkt.”

Focus je op de wereld om je heen!

“Ik zou niet willen zeggen dat iedereen hetzelfde moet doen als ik. Want het kan natuurlijk zijn dat het voor sommigen juist niet werkt, of dat ze iets anders hebben wat fijn werkt. En dat is natuurlijk ook prima, maar er moet meer bewustwording komen over wat social media met je doet. Mensen moeten er serieus over na gaan denken. Ik merk om mij heen dat anderen constant bezig zijn op hun telefoon en op social media. En ik vind dit soms eigenlijk ook wel jammer. Want, je hebt zoveel andere leuke dingen om je heen: focus daar eens op!”

Zo kwam ik van mijn dopamine- en digitale verslaving af!

Lees ook over:

Zo kwam ik van mijn dopamine- en digitale verslaving af!

Geschreven door

Sarah Neerhof

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡