Ga naar submenu Ga naar zoekveld

DILEMMA: Is seriemoordernaar Jeffrey Dahmer in de hemel?

28 oktober 2022 · Leestijd 3 min

Of je het nou hebt gekeken of niet, op TikTok en Instagram kun je niet om Netflix-serie ‘Dahmer’ heen. De seriemoordenaar kwam vlak voor zijn overlijden tot geloof en laat zich dopen. Op de redactie popte de vraag op: gaat zo iemand ook naar de hemel?

TW: kan grafische inhoud bevatten

De serie ‘Dahmer’ vertelt het waargebeurde verhaal van seriemoordenaar Jeffrey Dahmer. Je volgt hem vanaf zijn jonge jaren, tot het moment dat hij in de gevangenis komt. Zijn lugubere daden komen hierin uitgebreid aan bod. Het vermoorden van jonge jongens, die hij later zelfs opeet, jaagt veel kijkers de stuipen op het lijf. In totaal vermoordt Jeffrey zestien mannen, jarenlang gaat hij vrijuit.

Op zijn 31ste wordt Dahmer eindelijk opgepakt, wanneer één van zijn potentiële slachtoffers weet te ontsnappen en de politie erbij haalt. Al snel ontrafelen zich de gruweldaden waar Dahmer zich jarenlang mee bezighield. De moordenaar bekent alles en wordt veroordeeld tot zestien keer levenslang.

Terug naar God

Drie jaar zit Dahmer opgesloten als hij door een medegevangene in elkaar wordt geslagen. Hij overlijdt direct aan zijn verwondingen. Acht maanden voordat hij om het leven komt, vindt Dahmer zijn geloof in God terug. Als twintiger gaat hij met zijn oma naar de kerk, en probeert zich hier, zonder succes, aan vast te houden. Hij kan zijn duistere verleidingen niet weerstaan. “Ik had bij God moeten blijven. Ik heb het geprobeerd, maar heb gefaald en een holocaust veroorzaakt,” zegt Dahmer bij zijn veroordeling, “Godzijdank kan ik niemand meer kwaad doen. Ik geloof dat de Heer Jezus Christus me kan redden van mijn zonden.”

In de gevangenis vraagt hij een bijbel aan en begint hier veel in te lezen. Met gevangenis-dominee Roy Ratcliff praat hij over zijn geloof. Ratcliff doopt hem een paar maanden voor zijn overlijden. “Ik heb hem gerustgesteld dat God hem vergaf, ondanks zijn vreselijke misdaden,” vertelt de dominee later.

God mag beslissen wie Hij genade geeft
Is hij vergeven?

Niet iedereen was blij met deze opmerking van dominee Ratcliff. Want hoe kon zo’n monster ooit vergeven worden? Ook wij vroegen ons dit af, en legden het vraagstuk voor aan spreker en presentator Jurjen ten Brinke.

“Het goede nieuws is: God is rechter, barmhartig en genadig. Jezus kwam naar deze wereld om voor onze zonden te sterven. De moordenaar aan het kruis is het Bijbelse voorbeeld (Lucas 23:43), waarvan we weten dat Jezus zei: ‘Vandaag zul je met mij in het paradijs zijn’.  Maar we moeten af van het idee dat iemand vlak voor zijn dood een schietgebedje doet en het dan goed komt.

Als iemand echt tot bekering komt en daarna overlijdt, geloof ik inderdaad dat hij bij God is. John Newton, die het lied Amazing Grace schreef, was slavenhandelaar en heeft heel wat doden op zijn geweten. Hij is niet kort na zijn bekering gestorven. Dan kun je zeggen: hij heeft dus nog veel goede daden kunnen doen. Maar dat zou betekenen dat we door onze goede dingen in de hemel komen, dat is niet zo. Er is evenveel gelegenheid voor een seriemoordenaar die aan het eind van zijn leven tot geloof komt, als voor iemand die zijn leven lang goed heeft gedaan. Dat voelt onrechtvaardig, maar God mag beslissen wie Hij genade geeft. Waarom zou je God veroordelen op het feit dat hij goed is voor mensen die het niet verdienen?”

Anouk en Gerben kijken hitserie Dahmer: 'Word je hier niet misselijk van?'

Lees ook over:

Anouk en Gerben kijken hitserie Dahmer: 'Word je hier niet misselijk van?'

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡