Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Anouk en Gerben kijken hitserie Dahmer: 'Word je hier niet misselijk van?'

3 oktober 2022 · Leestijd 4 min

De serie Dahmer gaat keihard op Netflix. Deze serie over moordenaar Jeffrey Dahmer is gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen meer dan tien jaar geleden. Dahmer is veroordeeld voor het vermoorden en misbruiken van mannen die hij zijn appartement in lokte. De tiendelige serie is door redacteur Anouk gebingewatched, terwijl redacteur Gerben er niet aan moet denken. Waarin verschillen ze van elkaar? En is het eigenlijk wel slim om dit te kijken?

We zetten Anouk en Gerben in een hokje op de redactie en laten ze wat stukjes van de enorm populaire serie Dahmer zien. Anouk zit chill te kijken terwijl Gerben aangeeft dat hij dit toch echt wel spannend vindt. 

Waarom Anouk het wél kijkt

"Ik weet niet waarom, maar ik vind dit soort series dus gewoon echt interessant. Juist omdat deze serie gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Het is wel echt luguber en daarom denk ik soms: is het raar dat ik dit graag kijk? Maar goed, ik ben niet de enige, want het is de laatste dagen de best bekeken serie op Netflix. En ik weet dus niet waarom, maar het trekt me wel aan. Ik wil het zien.

Wat ik wel gek vind aan mezelf, is dat het me niet zoveel doet. Ik zie jou, Gerben, echt bijna over je nek gaan, maar ik voel er niet zoveel bij. Alsof ik een beetje ben afgestompt. Wel heb ik er na de eerste aflevering over gedroomd, maar blijkbaar niet zo erg dat ik ben gestopt met kijken. Ik denk dat er jongeren zijn die dit kijken omdat het populair is, maar die het eigenlijk helemaal niet willen zien. Ik had dit echt niet durven kijken toen ik 16 jaar was. Als je er last van hebt, is het goed om te beslissen om het niet te kijken."

Waarom Gerben het niet kijkt en weg is gelopen

"Ik snap echt niet waarom je dit zou kijken. Ik word er misselijk en bang van. Stel je voor dat dit je overkomt? Dat iemand je vermoord? Als je zo'n serie kijkt, word je er helemaal in gezogen. Ik ben ook bang dat mensen zich gaan identificeren met de hoofdpersoon en hem na gaan doen. Je leert zijn verhaal kennen en begrijpt bijna waarom hij zoiets heeft gedaan. Dat vind ik echt gevaarlijk. Ik ben misschien een softie, maar ik begrijp écht niet waarom zoveel mensen dit willen zien.

Ik ben opgevoed met het idee dat je dit soort dingen niet kijkt. Ik word er niet beter van als ik dit soort dingen kijk, het voegt niks toe aan mijn leven. Ik ga hier 's avonds over nadenken. Ik word naar als het donker is. En ik denk dat als we eerlijk zijn, dat dit bij heel veel mensen gebeurt. Ik denk echt niet dat je als christen naar de hel gaat als je dit kijkt, maar ik zie ook niet helemaal wat het toevoegt aan iemands leven. Ik ga dit sowieso niet kijken en raad het andere mensen eerlijk gezegd ook wel af.

Conclusie

Deze serie is eng en luguber, hij is niet voor niks 16+. Dat kan je leuk en interessant vinden om te kijken, net als Anouk. Toch is het goed om in de gaten te houden bij jezelf of je dit kijkt omdat je dit zelf wilt, of omdat het populair is en je groepsdruk voelt om het ook te gaan kijken. Wees dan een Gerben: zeg dat je het niet wilt en loop weg. Een populaire serie is het niet waard om bang van te worden.

'Voor de één genieten, voor de ander de hel'

De nieuwe Netflix-serie over seriemoordenaar Jeffrey Dahmer werd in de eerste dagen maar liefst 196,2 miljoen uur gestreamd. Veel mensen vinden het heerlijk om veilig vanaf de bank waargebeurde misdaad te bingen. Maar hoe is het voor familieleden en vrienden van slachtoffers om steeds opnieuw geconfronteerd te worden met de beelden van gruwelijke gebeurtenissen? NU.nl zocht dit uit, lees hier wat ze hebben ontdekt.

COLUMN: “Ik lag nachten wakker van de serie Squid Game”

Lees ook over:

COLUMN: “Ik lag nachten wakker van de serie Squid Game”

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡