Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Iris (18) is verslaafd aan de zonnebank: 'Ik geef per maand meer dan €100 uit aan de zonnebank'

12 juli 2022 · Leestijd 2 min

Houd jij ook zo van die lange zomerdagen? En geniet je dan ook van die grote gele ster die jouw huid bruin bakt? (Rood als je je niet goed insmeert, oeps.) Of blijf je bij de eerste zonnestralen het liefst binnen? Iris (18) is verslaafd aan de zonnebank en vertelt alles over haar bijzondere band met de zon.

“Vanaf mijn veertiende werd ik steeds onzekerder over mijn bleke huid. Vriendinnen die na de zomervakantie wel bruin waren geworden zeiden vaak: ‘Wat ben jij nog wit!’ Ik ging aan de slag met zelfbruinerproducten. Dit mislukte vaak en ik kreeg er vlekken van. Toen ik hoorde van vriendinnen dat ze wel eens naar de zonnebank gingen, wilde ik dat ook proberen. De eerste keer zag ik nauwelijks verschil, maar na een paar bezoekjes werd mijn huid steeds bruiner. Op school hoorde ik dat ik er goed en gezond uitzag en ik vond mezelf mooier. 

Ik ging steeds vaker. Zo’n anderhalf jaar geleden zat het zo in mijn routine dat ik wel twee keer per week naar de zonnebank ging. Dit was ook nog eens heel duur, ik gaf soms meer dan honderd euro uit per maand. Door de coronacrisis moesten de zonnebanken dicht... Ik miste het bakken, maar besefte ook dat ik erin was doorgeslagen. 

Ik vond mezelf hierdoor mooier

Ik wist wel dat het slecht voor me was, maar voor mij wogen de nadelen niet op tegen het zelfverzekerde gevoel dat ik erdoor kreeg. Nu ga ik een stuk minder vaak naar de zonnebank en áls ik ga, sta ik er beter bij stil.”  

BEELD: Jorik Algra

Naomi (24) heeft zonne-allergie: ‘Ik kan niet op vakantie naar een warm land’

Lees ook over:

Naomi (24) heeft zonne-allergie: ‘Ik kan niet op vakantie naar een warm land’

Geschreven door

Tirza

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡