Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘In de ideale wereld staat in elke achtertuin een koe’

16 juli 2016 · Leestijd 3 min

Nooit meer vlees eten. Dat was Hester (25) zes jaar geleden van plan. Inmiddels heeft ze al weer heel wat hamburgers verorberd, maar haar ideaal is nog steeds hetzelfde: “Ik vind het belangrijk dat iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid neemt voor de wereld.”

Waarom werd je ooit vegetariër?
“Ik was een keer bij een lezing waar ik hoorde wat er voor nodig is om vlees te produceren. Als iedereen net zo veel vlees zou eten als wij in het Westen, dan hebben we drie werelden nodig om die vleesproductie te kunnen halen. Daarnaast komt tachtig procent van het veevoer uit landen waar de bevolking het eten zelf heel hard nodig heeft.
Ik heb er ongeveer een week over nagedacht en kwam toen tot de overtuiging dat als je de wereld iets beter kunt maken, je dat moet doen. Dus stopte ik met vlees eten.”  Wat waren de reacties van mensen om je heen?
“Ik heb een paar vriendinnen die ook vegetarisch zijn, dus die waren enthousiast. Ook in mijn studentenhuis waren er drie huisgenoten die geen vlees aten, dus dat was makkelijk. Maar er waren ook vrienden die het onzin vonden. Het heeft toch geen zin als je dat in je eentje doet, was hun argument.” Houd je van vlees?
“Ja, ik vind vlees heerlijk. Het eerste jaar heb ik echt helemaal geen vlees gegeten, maar het bleef toch aanlokkelijk. Toen ik jarig was, besloot ik te 'zondigen' en trakteerde ik mijzelf op een Mc Chicken. Ik kreeg zo’n enorme buikkramp dat ik het daarna nooit meer heb gegeten.” Hoe lang heb je het volgehouden om geen vlees te eten?
“Ongeveer vijf, zes jaar. Een jaar geleden was ik een keer in een slechte bui en dacht: de hele wereld gaat toch wel naar de kloten, dus kan ik mij niet beter op iets anders richten? Het leek ineens alsof het allemaal weinig zin had, vanaf dat moment eet ik ongeveer een keer in de week vlees, het liefst biologisch. Ik geloof nog steeds dat het beter is Wat vond je het vervelendst aan vegetariër zijn?
“Dat ik bij een barbecue altijd aan het stokbrood en de huzarensalade zat. In huzarensalade zit inderdaad ook een héél klein beetje vlees, maar anders was er bijna nooit iets voor mij om te eten. Een vegetarische burger heb ik ook wel eens geprobeerd, maar dat vind ik zo nep.” Wat vind je van de keuzes die je hebt gemaakt?
“Daar sta ik nog steeds achter. Het is goed voor de wereld om minder vlees te eten en ik geloof dat iedereen daarin zijn eigen verantwoordelijkheid moet nemen. Ik houd mijn vleesconsumptie bewust zo laag mogelijk, om de aarde wat dat betreft zo min mogelijk te belasten. In de ideale wereld heeft iedereen een koe in zijn achtertuin staan, of als dat niet lukt, haalt ‘ie zijn vlees bij een boer uit de buurt. Dan weet je in ieder geval waar je vlees vandaan komt.”

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡