Ga naar submenu Ga naar zoekveld

In 7 stappen naar geslaagde voornemens

5 januari 2017 · Leestijd 3 min

Dreigen jouw goede voornemens voor dit jaar alweer te stranden? Geen paniek! Met deze tips kijk jij op 31 december 2018 tevreden terug. 100 % succesgarantie!

1. Neem je niks voor, maar neem een besluit

Stap 1: gooi je voornemens in de prullenbak. Schrijf in plaats daarvan je besluiten op. Een besluit is concreet. Je neemt je een actie voor in plaats van een resultaat. Aan jezelf voornemen 3 kilo af te vallen heb je niks, aan besluiten elke dag een kwartier te bewegen, wel. Kies iets wat je in je agenda kunt zetten, zodat het niet abstract blijft. Maak het besluit meetbaar, anders is het lucht.

2. Besluit niet om iets niet te doen maar formuleer je besluit positief
Als ik zeg, denk niet aan een roze olifant, dan kun jij niets anders doen dan denken aan een roze olifant. Onze hersenen negeren het woordje ‘niet’. Als jij denkt: niet roken; dan horen je hersenen alleen ‘roken, roken, roken’. Alles wat je aandacht geeft, groeit. Focus je daarom op iets wat je wél wilt doen, zoals gezond leven.

3. Denk niet ver vooruit, maar maak het praktisch

Doe vandaag iets wat je helpt om dichter bij je doel te komen. Zolang je weet waar je uit wilt komen en wat het eerste is wat je daaraan kunt doen, blijf je altijd in beweging. Zodra dat eerste kleine actiepuntje is gedaan, is er weer een volgende stap die je kunt zetten.

4. Doe niet je best maar creëer een gewoonte

Als je ergens heel erg je best voor moet doen, is de kans dat je er uiteindelijk mee stopt, vrij groot. Laat de discipline achterwege, dat werkt gewoon niet. Leer jezelf gewoontes aan, zodat het op een gegeven moment geen moeite meer kost. Dat is duurzaam leven!

5. Niet alles hoeft leuk te zijn maar je kunt er wel naar streven

Dwing jezelf niet elke dag iets te doen wat je verschrikkelijk vindt, maar probeer het leuk te maken of zoek een andere manier om bij je doel te komen. Je leven hoort niet te bestaan uit dingen die je liever niet doet.

6. Zet een te hoog doel zodat je verder komt dan je zou durven dromen
Waarom zou je naar een 8 streven in plaats van een 10? Of een 11? Of een 311? Soms moet je een onrealistisch doel stellen zodat je creatief wordt. Door niet uit te gaan van hoe de realiteit is, maar hoe zij zou kunnen zijn, kom je veel verder dan je met een laag doel ooit was gekomen.

7. Gouden tip: doe het samen
De winnende formule om je voornemens te laten slagen, is om het samen te doen. Je belt niet elke dag iemand af met wie je hebt afgesproken om dagelijks een rondje hard te lopen. Sociale druk is een goede stok achter de deur. Alleen al het idee dat je er niet alleen voor staat, zorgt voor een hele berg goede moed.

Tekst: Lola Brouwer

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡