Ga naar submenu Ga naar zoekveld

“Ik vertel met mijn kleding over het geloof”

8 februari 2018 · Leestijd 4 min

Loes (20) studeert aan de Hogeschool voor de kunsten Utrecht (HKU) om modeontwerpster te worden. Met haar mode wil ze mensen vertellen over Jezus, maar dat kan soms knap lastig zijn: “Je wilt niet dat het de boventoon gaat voeren, want dan wordt het gelijk zo zwaar. Toch wil ik wel graag dit deel van mijn leven laten zien in de kleding die ik maak. Het geeft mij de gelegenheid om te vertellen over mijn God.”

“Aan het begin van de opleiding wilde ik niet persé mijn geloof de boventoon laten zijn van mijn ontwerpen. Toch merkte ik dat ik altijd weer bij God terecht kwam in het ontwerpproces. Welk thema we ook moesten verwerken, altijd kwam ik uit bij mijn geloof. Als opdracht moesten we bijvoorbeeld werken met het thema ‘oneindigheid’. Gelijk dacht ik aan een plant, die met zijn wortels tot in het oneindige kan groeien. Net als God eigenlijk, die ook oneindig is. Altijd kwam Hij terug als een onderstroming in mijn mode.

“Ik verwerk in mijn mode altijd een deel van mijzelf, en God is ook deel van mij. Misschien is Hij daarom altijd te zien in mijn werk. Wel subtiel, natuurlijk. Er zijn ontwerpers die klassieke, kerkelijke afbeeldingen in hun ontwerpen gebruiken. Dan ligt het er heel erg bovenop, en dat vind ik niet mooi.”

DSC_1173-Hersteld_hangingdefinitief

"Geloof is juist iets luchtigs en puur"
“Bij mijn ontwerpen moeten mensen even nadenken, ze moeten even stilstaan en er goed naar kijken. Dat wil ik als ontwerper in ieder geval proberen. Op een hele duidelijke manier God verwerken in kleding zorgt er ook voor dat het opeens heel zwaar beladen is. Zo wordt geloof vaak gezien, als een zwaar onderwerp, terwijl ik mijn geloof ervaar als iets heel luchtigs en puur. Ik hoop dat ik dat kan uitdragen met mijn mode.

Omdat mijn geloof altijd zo naar voren kwam in andere projecten besloot ik laatst om een ontwerp te maken dat wél helemaal om God draaide. Nog steeds was het moeilijk om een weg te vinden tussen een heel zwaarbeladen christelijk ontwerp en een ontwerp waarbij je bijna niet kan zien dat het christelijk is. Ik probeerde vooral met mijn keus voor stoffen die onderlaag te laten zien en gebruikte ik de kleur wit, want dat is een pure kleur wat je kan associëren met spiritualiteit.”

DSC_0822bewerktdefinitief

"Ik gun het iedereen Gods liefde te leren kennen"
“Tijdens het ontwerpen van kleding heb ik ook een aantal christelijke waardes die ik aanhoud. Zo probeer ik zo veel mogelijk biologische stoffen te gebruiken, om niet te veel het milieu te vervuilen. Natuurlijk zijn stoffen die gemaakt zijn in een ‘sweatshop’ (een kledingfabriek waar mensen moeten werken onder onmenselijke omstandigheden, red.) uit den boze. Daarnaast wil ik niet alleen maar kleding maken voor extreem dunne modellen. Ik wil dat ‘normale’ mensen mijn kleding dragen.

Het mooie aan mode is ook nog dat het alle kanten op kan gaan. Je kan je eigen verhaal erin stoppen en mensen bepalen meestal zelf wat voor boodschap ze eruit halen. Als modeontwerper is het heel belangrijk dat je uitblinkt en je leert op de opleiding dat je daarvoor de dingen moet gebruiken die jou eigen maken. Ik worstel daar wel mee; moet mijn christelijke geloof de leidraad in  mijn werk worden? Aan de ene kant wil ik dat wel heel graag, want ik gun het iedereen om Gods liefde te leren kennen, maar aan de andere kant wil ik niet mensen het gevoel geven dat ik zieltjes aan het winnen ben.

Ik probeer een tussenweg te vinden maar vind het tegelijkertijd spannend om mijn mening over het geloof te laten zien. Veel mensen vinden het geloof iets van vroeger en sommigen hebben er zelfs slechte ervaringen mee. Meestal word ik verrast door de reacties die ik krijg. Ze zijn zelden negatief en de meesten vinden het juist goed dat ik in gesprek ga met hen. Daardoor kan ik soms de negatieve associaties wegnemen en dat vind ik heel waardevol.”

In 'Talent Stage' vertellen (aanstormende) christelijke talenten hun verhaal. Ken jij ook iemand die barst van het talent en op zijn/haar eigen manier het woord van God verspreidt? Of ben je zelf echt supergoed in dansen, zingen, acteren of ladder klimmen? Stuur een mail naar: beamredactie@eo.nl of app ons (06-83673700)!

Geschreven door

Melissa

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡