Ga naar submenu Ga naar zoekveld

"Ik slik pillen om beter te studeren"

8 november 2018 Leestijd 4 min

Een pilletje om beter te leren, het schijnt onder studenten regelmatig voor te komen. Sjannie* (22) doet dit ook. Op haar 16e kreeg ze het stempel ADHD. Daar kreeg ze de welbekende pilletjes Ritalin en Concerta voor. Al vrij snel stopte ze met deze medicatie, maar de pillen worden af en toe uit de kast gehaald. De tentamenweken zijn deze special occasions.

Prikkels en pillen

“Ik heb een poosje voorgeschreven pillen geslikt voor ADHD, maar ik merkte de mogelijke bijwerkingen next level, dus ben er toen ook vrij snel weer mee gestopt. Maar toen ik op het hbo kwam, merkte ik dat ik veel meer concentratie nodig had dan ik gewend was. Mijn eerste toetsweek haalde ik maar één toets, dus de tweede toetsweek greep ik wanhopig naar het potje met pillen. Die verbeterden mijn concentratie en verminderden de prikkels tijdens het leren. Die week heb ik volle dagen geleerd en haalde ik al mijn tentamens. Dus ook de herkansingen van de eerste toetsweek! Dat gaf veel voldoening, dus vanaf dat moment gebruikte ik bij de andere toetsen ook altijd een pilletje.”

Concerta veroorzaakt een emotionele rollercoaster

“Er zitten verschillende voor-, maar ook zeker nadelen aan. Het is zo dat ik me veel beter kan concentreren met een pilletje. Ook informatie opslaan en verwerken gaat veel vlotter. Een pilletje is dus megahandig. Maar na een pilletje trek ik me ook heel erg terug. Ik kan andere mensen niet hendelen, word emotioneel en ik sluit me gewoon letterlijk op in mijn kamer. De pil werkt overdag rustgevend, als hij uitwerkt word ik juist mega-energiek en daarna stort ik compleet in. De bijwerkingen zorgen dus voor een rollercoaster aan emoties. De pil is dus een grote zegen en een nog grotere vloek.

Na een tentamenweek moet ik weer gaan afkicken, want ik gebruik ze niet in het dagelijks leven. Dat is ook een lang proces. Tegen de tijd dat ik afgekickt ben en weer goed in mijn vel zit, begint er weer een nieuwe tentamenweek. En begint het riedeltje dus weer van voor af aan. De rollercoaster is never ending!”

Would you rather: goed in je vel zitten of hoge cijfers halen?

“Ik heb een keer geprobeerd zonder pillen de tentamens te maken, maar ik merkte dat ik niet zonder kan. Door de ADHD vang ik alle prikkels uit de omgeving op, waardoor ik dus elke minuut afgeleid raak. En als ik die pillen niet neem, is de kans echt heel groot dat ik mijn toetsen niet haal. Als dat het geval is voel ik me achteraf nog steeds shitty. Ik heb liever dat ik niet lekker in mijn vel zit en toch mijn tentamens haal, dan dat ik ‘pilvrij’ voor de tentamens zak en me daar rot om voel.”

Hee pssst, geef me een pilletje

“Eigenlijk heeft nog nooit een student gevraagd of hij een pilletje mocht. Ik zeg het wel eens voor de grap: ‘Hmm, als je nog wat nodig hebt, dan weet je me te vinden.’ Dan nemen ze het al niet meer serieus, dus vragen ze het ook niet. Ik denk ook niet dat ik er echt één zou geven of verkopen. Het is een voorgeschreven medicatie, dus het is op mij afgestemd. Denk aan de dosering en sterkte van de pil. Iemand die hem niet nodig heeft, maar toch inneemt, krijgt waarschijnlijk veel bijwerkingen. Ik wil niet verantwoordelijk zijn dat iemand in het ziekenhuis ligt door epilepsie of hartfalen.”

Om privacyredenen is er een andere naam gebruikt voor dit artikel. Sjannie heet dus in het echt geen Sjannie. Haar echte naam is bekend bij de redactie.

Geschreven door

Silke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕