Ga naar submenu Ga naar zoekveld

"Ik sleutel het liefst de hele dag aan auto's"

11 januari 2018 · Leestijd 4 min

Voor Amber (16) bestaat er niets mooiers dan haar geliefde Bimmers; sportieve BMW’s, en dan vooral die uit de jaren ’70 en ’80. Samen met haar vriend knapt ze auto's op en een keer per jaar gaat ze naar Bimmerfest, een festival waar allemaal BMW-liefhebbers samenkomen om samen naar auto’s te kijken. Van de 1500 bezoekers is zij 1 van de 4 vrouwen: “Mensen denken dat jochies met auto’s spelen en meisjes met poppen, maar waarom zouden meiden niet van auto’s kunnen houden?”

“Vroeger bladerde ik al door de motortijdschriften van mijn vader, en als we op de Duitse snelweg reden keek ik mijn ogen uit naar al die mooie, snelle auto’s. Op die snelwegen begon ook mijn liefde voor BMW’s, want hoe lager je in Duitsland komt, hoe meer Bimmers je tegenkomt. Vooral de wat oudere modellen, uit de jaren ’70 en ’80, die zijn prachtig. De koplampen, de bekleding, het waren echt highclass auto’s.

Mijn vriend is ook dol op die Bimmers. Samen met zijn vrienden koopt hij goedkoop oude auto’s die ze gaan opknappen. Hij rijdt er in rond tot ze een nieuw project vinden. De opgeknapte auto wordt weer verkocht en dan beginnen ze opnieuw. In een jaar knappen ze op die manier zo’n zes BMW’s op."

"Vriendinnen denken dat ik dit voor mijn vriend doe"

"Meestal werken ze op een oprit aan de auto’s en ik vind het heerlijk om hen te helpen. In het begin vonden zijn vrienden dat wel gek. Ze dachten dat ik dat niet kon, want meisjes kunnen toch helemaal niet aan auto’s sleutelen? Dan vroegen ze of ik de sleutel wilde aangeven, en of ik dit en dit even weg wilde leggen. Ik denk dan: ik doe het wel zelf, ik kan het best. Mijn vriendinnen snappen ook niet helemaal waarom ik deze hobby heb. Ze denken bijvoorbeeld dat ik het alleen voor mijn vriend doe, want hoe kan een meisje auto’s nou leuk vinden?

Ik vind het prachtig om te zien hoe je zo’n auto voor je ogen ziet veranderen. Het eerste wat je ziet zijn de foto’s van hoe de auto er nu uitziet. Ze zijn helemaal uitgeleefd, ze zien er niet uit. Van te voren weet je wel hoe de auto er vroeger uitzag en waar je naartoe moet werken, en als je dat dan bereikt, dat is zo mooi."

Elk krasje op de bumper vertelt een verhaal

"De oude auto’s, die vind ik het mooist. Dat krasje op de bumper, of het deukje in de deur, ze vertellen allemaal een verhaal. Nieuwe auto’s zijn zo netjes, maar achter elke oude auto zit een hele geschiedenis. De ene auto heeft alleen maar binnen gestaan, de andere auto heeft al heel veel kilometers gereden. Het grappigste verhaal vind ik toch wel het verhaal van de man die een auto kocht omdat hij geen taxi kon regelen. Dat is wel het toppunt van rijk zijn."

"Ik wil tandarts worden, maar dat lijkt ergens wel op automonteur"

"Naast het opknappen van auto’s gaan we elk jaar naar Bimmerfest, een meeting voor BMW-liefhebbers. We lopen dan rond en kijken onze ogen uit bij al die auto’s. Van de 1500 bezoekers ben ik, denk ik, één van de vier vrouwen. Ik weet niet waarom vrouwen minder interesse hebben in auto’s. Het begint al jong: jochies spelen met auto’s en meisjes met poppen. Maar waarom kunnen vrouwen niet van auto’s houden, waarom zouden vrouwen minder van snelheid houden?                             

In de zomer gaan we hopelijk weer sleutelen aan mooie auto’s, maar ik denk niet dat ik dit ga doen als beroep. Ik wil tandarts worden, maar dat lijkt ergens wel op automonteur. Je bent lekker bezig met je handen en je doet je best om iets op te knappen. Maar er komt zeker een Bimmer op de oprit, dat kan niet anders.”

Heb jij een mooi, ontroerend of hilarisch verhaal dat je met ons wilt delen? Stuur een mailtje naar beamredactie@eo.nl of WhatsApp naar het nummer 06-83673700. Vinden we tof!

Geschreven door

Melissa

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡