Ga naar submenu Ga naar zoekveld

"Ik mag geen chocola, want mijn man is zwaar allergisch"

27 augustus 2018 · Leestijd 4 min

Hannah (23) houdt heel veel van chocola, maar ook van haar man Robert-Jan. Als Robert-Jan (26) alleen al chocola ruikt, krijgt hij een allergische reactie en als hij het binnen krijgt gaat hij dood. Hannah: “Voordat ik hem leerde kennen, at ik elke dag chocola. Nu is dat iets ingewikkelder.”

"We hebben elkaar ontmoet op een toer van Continentals, een organisatie die met muziek en dans het evangelie wil verspreiden. Hij speelt saxofoon en ik zing. De eerste week van de tournee had ik een hersenschudding, ik denk dat ik daarom op hem gevallen ben. Nee grapje, ik had een hersenschudding, dus de eerste week deed ik rustig aan. De weken daarna hadden we heel veel lol en merkten we dat we een bijzondere klik hadden. Na toer hebben we twee weken gedate en toen wisten we wel dat het goed zat. Dat was vijf jaar geleden. Volgende week zijn we twee jaar getrouwd."

Niet eens ruiken

"Robert-Jan is allergisch voor cacao en voor noten. Hij is muzikant en mensen krijgen het voor elkaar om steeds dezelfde grap maken: ‘Haha, een muzikant met een allergie voor noten!’ Zijn allergie is best heftig. Als hij in de trein zit en chocola ruikt, moet hij verhuizen naar een andere coupé, anders wordt hij verkouden en benauwd. Het is een keer gebeurd dat in ons vliegtuig chocola werd uitgedeeld omdat de vliegmaatschappij een jubileum vierde. Iedereen blij, wij natuurlijk niet. We hadden vet veel geluk dat de persoon aan de andere kant naast Robert-Jan geen chocola hoefde en de geur in de rest van het vliegtuig niet heel sterk was. Toch hebben we dit tijdens de terugvlucht even aangegeven en is er niet weer chocolade uitgedeeld.

Als Robert-Jan echt cacao of noten binnen krijgt, is dit levensbedreigend. We moeten dan zo snel mogelijk naar het ziekenhuis om te voorkomen dat hij in anafyslactische shock raakt. Simpel gezegd komt er in zo’n shocktoestand geen bloed meer in zijn hersenen. Ik heb gelukkig nog nooit meegemaakt dat hij in zo’n shock verkeerde. Dat hij per ongeluk cacao of noten binnen krijgt gebeurt heel soms, we bezoeken gemiddeld één keer per jaar het ziekenhuis."

Chocoholic

"Voordat ik Robert-Jan leerde kennen was ik een ontzettende chocoholic. Mijn moeder ook trouwens, dus iedere keer dat ze terug kwam van de supermarkt zaten we samen op de bank met chocola. In mijn leven voor Robert-Jan at ik het elke dag. Op onze bruiloft heb ik de emoties die komen kijken bij de moeilijke beslissing om chocola vaarwel te zeggen verwoord in een lied:

Hannah zingt chocola vaarwel

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Ik wil graag een leven met jou
Heel mijn leven lang
Ik wil graag een leven met jou
Voor altijd samen een
Ik ga nergens heen

Ik beloof je eeuwig trouw, en dat ik altijd voor je zorgen zal

Al die tijd zonder chocolade,
Al die tijd zonder ’t zwarte goud
Dat is toch wel het grootste offer
Het bewijs dat ik echt van je houd

Ik beloof je eeuwig trouw, en dat ik geen chocola meer eten zal
Behalve als je uit de buurt bent, dan haal ik het snel weer in

Met Bueno en Maltesers of een kinderei,
maak je deze kleine bruid ontzettend blij
Mars, Twix, Snickers, Bros of Tony chocolonely reep,
maar je mag echt niks daarvan als je met RJ datet.

Tijd van mijn leven

"Ik ben een vrouw, soms heb ik behoefte aan chocola. Een oplossing is om in de andere hoek van de kamer te zitten, als een hamster chocola naar binnen te werken en daarna direct mijn tanden te poetsen. Ook heb ik chocolade-technisch gezien de tijd van mijn leven als Robert-Jan (of ik) een weekendje weg is. Dan neem ik het er echt wel van. Pas was ik een paar dagen op bezoek bij mijn broer in Engeland en kon ik in het restaurant een chocolade brownie bestellen zonder me zorgen te maken over de gezondheid van mijn man. Dat is toch wel heel prettig.

Intussen ben ik er best wel aan gewend om geen chocola te eten. Het is ergens ook wel gezond: verplicht geen chocola. Uiteindelijk is geen chocolade eten het natuurlijk dubbel en dwars waard."

Al die tijd zonder chocolade,
Al die tijd zonder ’t zwarte goud
Dat is toch wel het grootste offer
Het bewijs dat ik echt van je houd.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡