Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Ik gooide alle dieetproducten rigoureus mijn keukenkastjes uit’

15 oktober 2016 · Leestijd 4 min

Ze noemt zichzelf ‘expert op het gebied van diëten’ en sloeg zelfs zo door, dat ze anorexia kreeg. Totdat Arianne Bakkenes uit Katwijk ontdekte hoeveel lekkere, natuurlijk producten God in de natuur aan ons geeft. Nu doet ze met haar voeding niet alleen recht aan haar eigen lichaam, maar ook aan haar medemens én de aarde.

“Mijn hele leven ben ik al veel met voeding bezig. Mijn zelfbeeld was niet al te goed en ik was expert op het gebied van diëten. Ik heb echt alles geprobeerd. Toen ik begon met Weightwatchers, ging ik punten tellen voor alles wat ik at. Ik mocht niet boven een bepaald aantal punten komen. Ik ging er helemaal in op. Zat ik de ene dag over het maximaal aantal punten heen, dan compenseerde ik dat de volgende dag. Het werd één grote controle ellende en het diëten beheerste mijn hele leven. Ik kreeg zelfs anorexia.

Op een gegeven moment was mijn lichaam zo zwak en verwaarloosd, dat ik niet eens meer over een eenvoudig griepje heen kwam. Ik besefte: dit kan niet langer zo, ik moet hier vanaf. Ik bezocht een diëtist en kreeg een lijst met dingen die ik moest eten om op een gezonde manier aan te komen. Maar even een handje nootjes eten kon ik helemaal nog niet, het ging mij veel te snel. Ik belandde bij een psycholoog, die me hielp ontdekken hoe ik naar mezelf keek en hoe God naar mij kijkt. Van mijn buurvrouw kreeg ik een boek over natuurlijke voeding.”

Dag dieetproducten

“Het was een omslagpunt. Ik besefte dat ik mijn lichaam al die tijd zo veel onrecht had aangedaan. Mijn ogen gingen open voor het feit dat God zulke mooie producten heeft gemaakt waarmee je jezelf op een goede manier kunt voeden. En ik ontdekte dat wat ik eet niet alleen impact heeft op mijn lichaam, maar ook op mijn omgeving. Ik gooide alle dieetproducten rigoureus mijn keukenkastjes uit en het roer ging om. In mijn levensstijl houd ik me vast aan Genesis 1:28. Daar zegt God: ‘Hierbij geef ik jullie alle zaaddragende planten en alle vruchtbomen op aarde; dat zal jullie voedsel zijn’. Dat wil zeggen: alles wat uit de grond komt of aan een boom groeit, zoals granen, peulvruchten, noten en oliën. Een paar jaar geleden at ik nog vlees en vis, zuivel en eieren, maar toen ik me ging verdiepen in de vleesindustrie, in hoe dieren leven, wat voor troep ze toegediend krijgen en hoe milieuvervuilend het is om veel vlees en zuivel te eten, ben ik daarmee gestopt. Door plantaardig te eten, belast ik zo min mogelijk mijn eigen lichaam, de schepping en mijn medemens.

Sommige mensen denken als ze het woord ‘plantaardig’ horen: dan mag je niks eten.
afbeelding

Sommige mensen denken als ze het woord ‘plantaardig’ horen: dan mag je niks eten. Ik ervaar het juist als een enorme rijkdom wat ik allemaal wél mag eten. Misschien juist omdat ik ook een hele schrale tijd heb gekend. Toen ik nog bij mij ouders woonde at ik vaak aardappels, groente, vlees. Nu kook ik elke dag anders: van linzensoep tot oer-Hollandse stamppot en Indiase curry. Ik houd ervan om winkeltjes af te struinen, te koken volgens de seizoenen, gerechten uit te proberen en fine te tunen. Het is niet beperkend, maar verrijkend.

Ik heb een blog over plantaardig eten genaamd De Voedzaak, maar als mensen erover lezen denken ze vaak nog dat het allemaal heel moeilijk is en veel tijd kost. Dus geef ik ook kookworkshops. Daar ervaren mensen hoe eenvoudig het is om een gezonde maaltijd op tafel te zetten. En het mooie is: ik draag daarmee een stukje duurzaamheid en zorg voor de schepping over aan mensen die niks met het geloof hebben. Stiekem he?"

Aardbeien in de winter
“Vind je plantaardig eten echt een brug te ver, maar wil je wel meer recht doen met je voeding? Eet eens wat minder vlees, bijvoorbeeld drie keer per week. Kook zelf, dan weet je wat er in de pan gaat. Als je geen geld hebt voor biologische groenten, koop dan seizoensgebonden producten. Die zijn goedkoper, lekkerder en gezonder. De aardbeien en tomaten die in de winter in de supermarkt liggen komen vaak uit landen als Spanje, waar minder strenge regels gelden wat betreft bestrijdingsmiddelen.

Mijn kookstudio zit in een gebouw waar veel YouTubers werken en ik kook voor al die gasten. Als ik langskom en zij eten net een zak chips leeg, denken ze dat dat niet mag van mij. Maar dat interesseert me helemaal niks! Ik wil niemand iets opdringen. Ik heb gewoon een lekkere levensstijl ontdekt die goed bij mij past. Ik hoop dat steeds meer mensen ontdekken wat voor mooie producten God voor ons heeft gemaakt.”

Foto's Hans Vink

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡