Ga naar submenu Ga naar zoekveld

"Ik ben autistisch en dat vind ik tof"

15 mei 2018 · Leestijd 2 min

Ze heeft het vwo afgemaakt, de universiteit gedaan, ze heeft een baan in het onderwijs en een eigen huis. Kimke Hommes (26) is niet de stereotypering van autistisch. “De dingen die ik allemaal in mijn leven heb gedaan, zijn niet altijd zo vanzelfsprekend als je autistisch bent.”

Autisme

“In groep 8 kreeg ik de diagnose dat ik het syndroom van Asperger heb. Ik ben dus autistisch. Ik ben echter niet wat mensen voor zich zien bij autisme. Dit zorgt ervoor dat ik vaak onbegrip tegenkom. Als ik het aan mensen vertel, kan je soms zien dat mensen het niet helemaal geloven, reageren ze een beetje schamper. Dat vind ik altijd een beetje een dubieus compliment; aan de ene kant loont mijn harde werk om me aan te passen, maar dit is wel wie ik ben.

Vrienden maken

Een gangbare opvatting over mensen met autisme is dat ze niet zo goed zijn in contact en dat ook niet echt willen. Maar, net als andere mensen, willen ze wel contact en vrienden maken. Ze weten alleen niet zo goed hoe ze dat moeten aanpakken.

Een tijdje terug was ik vrienden met een groepje, maar ik viel toch wat buiten de boot. Ze vroegen me niet mee als ze af gingen spreken, dat soort dingen. Ik weet dan niet wat ik verkeerd heb gedaan, maar ik merkte aan alles dat ze me niet echt mochten. Ik heb gelukkig geen gebrek aan andere vrienden, dus het was niet erg, maar ik heb echt geen idee of ik iets verkeerds heb gezegd."

Lees het hele artikel bij onze collega's van Eva!

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡