Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ichthus-teken of visje op de auto: wat is de betekenis?

21 maart 2018 · Leestijd 3 min

Mensen met een Ichthus-teken op de auto (niet Ichthus-visje: dat is dubbelop) laten vol trots zien: ik ben christen! Iets wat in de Romeinse Tijd, waarin deze vis ontstaan is, niet vanzelfsprekend was. De betekenis van dit symbool heeft een indrukwekkend verhaal:

Geschiedenis Ichthus / visje:

Ichthus is een Oudgrieks woord dat in het christendom een belangrijke symbolische waarde heeft gekregen, omdat de vroege christenen hier een Bijbelse boodschap in zagen. Het ichthus-teken lijkt op een vis (omdat Ichthus letterlijk 'vis' betekende) en staat voor de doop, maar ook voor de bijzondere visvangst in Lukas 5: 1-11. Ichthus (ἰχθύς) is een acroniem (iedere letter is een afkorting van een woord). Die woorden tezamen vormen de zin (vertaald): Jezus Christus, Gods zoon, (en / de) Redder. Zie onderstaand schema van Wikipedia.

Letter Grieks Omgezet Grieks Nederlands I (I) ΙησουςIèsousJezusΧ (CH) ΧριστόςChristosChristusΘ (TH) ΘεουTheouGodsΥ (U) ὙιόςHuioszoonΣ (S) ΣωτήρSootèrredder

Gebruik van Ichthus-teken / visje

In de Romeinse Tijd werden christenen lange tijd vervolgd, daardoor moesten ze voorzichtig zijn met het openbaar maken van hun geloofsovertuiging. Het christendom ging ondergronds en zo ontstonden er symbolen die door niet-christenen niet meteen als christelijk konden worden herkend. Als christen kende je de betekenis van deze symbolen wel en konden op die manier gebruikt worden om erachter te komen dat de ander ook christen was (stuk spannender dan vragen of iemand ook een EOJD-kaartje heeft of een WWJD-armbandje draagt).

De eerste christenen gebruikte het Ichthus-teken als geheim symbool om aan te tonen dat ze christen zijn. Voorzichtigheid was geboden, want dit was een zaken van leven of dood. Als iemand voor je een kromme lijn in het zand tekende, en jij tekende vervolgens de andere helft van het visje, dan wist je: met hem / haar kan ik over het geloof praten! In de catacomben in Rome, waar de vervolgde christenen een schuilplaats hadden, heeft men dit Ichthus-teken meerdere keren ontdekt.

Ichthus-teken / visje op een auto

Tegenwoordig is het Ichthus-teken vaak te zien op auto's en zelfs als tatoeages. Mensen laten hiermee vol trots zien dat ze christen zijn. Iets wat nu gelukkig openbaar mag zonder dat je direct wordt opgepakt en afgeslacht. Toch is christen zijn tegenwoordig niet iets wat met veel vanzelfsprekendheid en begrip wordt ontvangen. Opplakken die vis (mag ook op je fiets)!

Nog meer vragen over bepaalde christelijke symbolen of gebruiken? BEAM duikt graag de geschiedenisboeken voor je in! Mail ze naar beamredactie@eo.nl :)

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡