Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ichthus Ede | "Karaktervorming staat centraal"

15 november 2018 · Leestijd 4 min

Net als kerken, zijn er ook veel verschillende christelijke studentenverenigingen in Nederland. In deze rubriek lichten we er elke borreldonderdag eentje uit! Vandaag: Marjanne vertelt over Ichthus Ede.

Social worker Marjanne (25) is pas afgestudeerd aan de Christelijke Hogeschool Ede. Ze is al 5 jaar lid van studentenvereniging Ichthus Ede, dus zij weet er heel veel over te vertellen. Per jaar zit ze soms in 5 commissies, is zij kringleider, bandlid, ontgroener en – jawel – de voorzitter van brasgenootschap Ferox.

Studentenvereniging Ichthus Ede

“Het belangrijkste aspect van Ichthus Ede vind ik de focus op karaktervorming. Je wordt gevormd van ielig studentje tot een volwassene. Dit draagt dus heel erg bij aan wie je bent. Ichthus Ede is de afgelopen jaren bijna de helft gekrompen. Dat kan als heel negatief worden gezien, maar is eigenlijk juist ook fijn. Nu ken ik iedereen wel en zijn we closer als vereniging. Op woensdag hebben we altijd een activiteit. We komen samen in de kerk en in onze stamkroeg, want we hebben helaas nog geen sociëteit (clubhuis). We sparen er wel voor, maar er zijn belangrijkere kosten.”

Legaal ontvoeren

“Één van mijn favoriete onderdelen van een studentenvereniging is het brassen. Brassen is het ontvoeren van bestuursleden of het stelen van verenigingsobjecten. Onze brasgenootschap heet Ferox en ik heb de eer om de voorzitter zijn. Het is voor ons het meest logisch om rivaal NSEde (Navigators Ede) te brassen. Of andersom natuurlijk, want dat gebeurt ook weleens. Zo zitten wij opeens in Otterlo met hun halve bestuur of zit ons bestuur urenlang op de wc om zich te verstoppen. Als er gebrast wordt is de spanning altijd om te snijden. Na het brassen komen we als verenigingen bij elkaar in de sociëteit van de brassers en is het tijd om het bestuur terug te geven. Daarna is het tijd voor een verbroederende borrel.” 

“Mijn favoriete weekend is de Retraite. Dat wordt georganiseerd voor alle Ichthus verenigingen in het land. Het is een weekend vol diensten, borrels, spelletjes en heel veel kletsen. Twee jaar geleden mochten wij het organiseren, wat natuurlijk erg vet is! Het hoogtepunt was toen we opeens ‘s nachts allemaal bestuursleden van verschillende verenigingen ontvoerden. Een aantal durfden de volgende dag niet uit hun kamer te komen. Sindsdien is het brassen helaas verboden tijdens de Retraite...”

afbeelding

Ardens Fidens

“Onder dit bestuur is ‘Ardens Fidens’ de beleidsspreuk. Dit betekent ‘vurig geloof’ en daar zit veel achter. Het bestuur heeft verschillende pijlers opgesteld waarmee ze het komende jaar vurig geloof willen bereiken binnen de vereniging. Één van die pijlers is de Alpha Cursus: elke kring moet die dit jaar volgen. De bijbelstudie is heel erg belangrijk en naast de grappige dingen (aka brassen) is er ook veel tijd voor serieuze gesprekken. We investeren veel tijd in elkaar en willen zo meer naar God groeien en van hem te leren.”

Kenmerken Ichthus Ede

Oprichtingsjaar: 1983 (begonnen onder de naam Alpha Ede, vijf jaar geleden veranderden ze de naam naar Ichthus) 
Sociëteit: Daar sparen ze nog voor :(. Tot die tijd komen ze bij elkaar in kerk De Schuilplaats en borrelen ze in stamkroeg The Jug met barman Gerrit. 
Aantal leden: 90 
Structuur: Onderverdeeld in 6 districten van ongeveer 13 personen. Districten bestaan uit 2 kringen van 6-7 leden. 
Sitehttps://www.ichthusede.nl/ 
Motto: Ardens Fidens

Vaste avond: woensdag 

1ste couplet verenigingslied:  

Door heel Ede klinkt ons lied, 

Zie dat prachtig grondgebied 

Op elkaar betrokken, onze faam, 

Ichthus Ede onze naam,

afbeelding

Geschreven door

Silke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡