Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Horror in de kinderbijbel

24 februari 2018 · Leestijd 4 min

Als christelijk kind ben je opgegroeid met de verhalen van Abraham, Noach, Simson, Job en natuurlijk Jezus. Dat vinden we heel normaal. Toch zijn dit vrij heftige, soms gewelddadige verhalen. Aan de kinderbijbel de schone taak om deze ‘horrorverhalen’ kindvriendelijk over te brengen. Laten we eens kijken hoe dat gaat.

Je kind offeren

Abraham_offert_Isaak

Ik vraag me ten zeerste af of kinderen die niet met de Bijbel zijn opgevoed überhaupt weten wat 'offeren' is. Misschien hebben ze het een keer langs zien komen bij een Ice Age film waar luiaard Sid vuurkoning denkt te worden en plots in de vulkaan wordt gegooid als offer (wel echt hele grappige scene), maar verder, geen idee.  

Wij christelijke kinderen weten er wel alles van. Abraham was super gehoorzaam aan God en zelfs bereid zijn langverwachte zoon op een berg te offeren. In mijn kinderbrein drong niet echt door dat dit een bizar verhaal is, al weet ik wel dat ik heel blij was dat uiteindelijk die ram verscheen. Dit plaatje liet - ondanks het goede eind (sorry ram) - altijd de rillingen over mijn rug gaan. 

Wereldwijde watersnoodramp

Noach_bouwt_ark

Als kind ben je voornamelijk gefascineerd door alle verschillende diersoorten die richting de ark marcheren, dat is super logisch. Het ontging mij als kind dan ook volledig dat de hele wereldbevolking - geen idee hoeveel mensen er toen precies op de aardbol rondliepen - gewoon verdronken is. Super heftig.

In de kinderbijbel wordt het als volgt omschreven: 'Het water stijgt. De boot begint te drijven. Hoger en hoger stijgt het water, tot boven de bergen. Alle mensen en dieren verdrinken. Maar op de golven vaart de ark. God vergeet de mensen en dieren in de ark niet.'

Terreurdaad in de tempel

simson_duwt_pilaar_om

Het verhaal van Simson is echt een superheldenstrip gewoon. Als kind raak je er van overtuigd dat alle mannen met lang haar superkrachten hebben en nou en of ik uit alle macht tegen de pilaar in het winkelcentrum heb geduwd om te kijken of ik er beweging ik kon krijgen. Geweld is zo ongeveer het kernthema van Simsons leven lijkt het. Hij slaat erop los met een ezelskaak, scheurt een leeuw doormidden en dood 30 mannen omdat hij kleding nodig heeft. Uiteindelijk worden zijn ogen uitgestoken en is zijn laatste actie een terreurdaad in een tempel van de Filistijnen. 

Op deze tekening zie je wel degelijk wat benen en armen omhoog steken onder het puin vandaan, aardig heftig. De liedjes over Simson beschrijven zijn gewelddadige acties maar doen dit wel met lieve kinderstemmen en dwarsfluiten. Dat scheelt. Luister maar

Job zit op de vuilnisbelt en krabt zichzelf met een scherf

Job_zit_op_de_vuilnisbelt

"Kop op Job, geef het niet Job. Ook al ben je alles kwijt. Kop op Job, stop dat getob Job. Er komt voor jou een nieuwe tijd." Dat zongen we vrolijk met Elly & Rikkert mee. Waarschijnlijk niet echt in het volle besef dat Job net al zijn kinderen heeft begraven en doodziek tussen het vuilnis zit.

Dit plaatje deed me de ernst van de situatie altijd iets beter inzien, maar dan nog bladerde ik altijd snel door naar het hoofdstuk waar het Job weer voor de wind gaat. En die vrienden van Job vond ik gewoon stom.  

VERRASSING: Man staat op na marteldood!

Verrassing_Jezus_is_opgestaan

Eerlijk gezegd vind ik dit wel heel grappig. Dat deze kinderbijbel besluit te koppen met: VERRASSING, als het gaat over de opstanding van Jezus. Alsof het net zoiets is als onaangekondigd langskomen op iemands verjaardag met een tof cadeau: verrassing!

Nou moet ik zeggen dat het natuurlijk ook echt wel een verrassing was, zelfs zijn beste vrienden hadden het - ondanks dat Jezus het had geprobeerd duidelijk te maken - niet verwacht. Ik heb trouwens in geen enkele kinderbijbel heftige, realistische afbeeldingen / tekeningen gevonden van Jezus aan het kruis. Uiteraard wist je als christelijk opgevoed kind wel dat dit gebeurde tijdens Pasen, maar die beelden kwamen pas later.

Dus.

Uiteraard heb ik voor dit artikel een aantal dingen uit context getrokken. De (kinder)bijbel bevat heftige hoofdstukken vol geweld - die ik hier uitgebreid etaleer -, maar ook hoopvolle verhalen over onvoorwaardelijke (naasten)liefde, compassie en trouw. Ik ben blij dat ik opgevoed ben met de prachtige (en soms gruwelijke) verhalen uit de kinderbijbel en later zelf een keuze heb mogen maken wat ik met deze verhalen doe. En respect voor de kinderbijbelmakers, dit hebben jullie toch heel aardig gedaan.

Heb jij ook nog (traumatische) ervaringen met betrekking tot de kinderbijbel? Wij zijn benieuwd! Laat van je horen via Instagram (EOBEAM) of WhatsApp (0683673700).

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡