Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe word ik gelukkig? | Denkstof #16

28 november 2017 · Leestijd 8 min

Hoor jij ze ook? De stemmetjes die de hele dag door tegen je fluisteren: ‘Als je mij hebt, wordt je pas echt gelukkig.’ Een mooie telefoon. Schoonheid. Seks. Belangrijk zijn. Kennis. Waar vind jij je voldoening in? Wat maakt jou gelukkig? Wie mag er God zijn in jouw leven?

Deze studie is ook op PDF beschikbaar zowel voor groepsleiders als voor groepsleden​​​​​​​.

Wanneer ben je gelukkig?

Hoe word je gelukkig? Ik hoor stemmetjes. De hele dag door fluisteren ze tegen me: ‘Weet je, dit gaat werken. Als je mij hebt... Ik vervul jouw verlangens. Dit geeft pas echt voldoening...’ Een mooie telefoon, zegt dat tegen me. Een dure auto. Dat ene grote huis. Schoonheid. Seks. Belangrijk zijn. Kennis. ‘Als ik dat heb... dán ben ik binnen...’ ‘Als ik dat haal...’ ‘Als ik haar heb...’ ‘Als hij me ziet staan...’

De halve bijbel gaat over nepgoden. Het volk Israël liet zich telkens weer opnieuw verleiden om ze te aanbidden. Raar, want het waren nogal veeleisende goden. De priesters van Baäl gingen zo ver, dat ze zichzelf met messen sneden. Moloch, een andere god, vroeg zelfs dat je je oudste kind offerde. Waarom? Hoezo zou je dat in vredesnaam doen? Waarom zou je die goden aanbidden? Omdat goden sterren zijn in verleiden. ‘Als je aan mij offert... dan geef ik jou...’ En dan kwam er een enorme be- lofte. Een goede oogst. Geluk. Succes. ‘Als jij dit doet... Dan geef ik jou...’ En die beloftes waren zo groot, dan ging je wel offeren, hoe extreem ook. 

De nepgoden van de bijbel

Waren ze idioot toen? Mwa... Mensen snijden zich nog steeds. Laten halve lichaamsdelen weghalen of opvullen om er maar mooier uit te zien. Schoonheid is een dwingende god die grote offers eist... Welk supermodel kan nog genieten van een lekkere dikke muffin?
En die Moloch is er ook nog steeds. Hoeveel kinderen komen niet stelselmatig aandacht tekort omdat papa en mama opgaan in hun werk? Ze worden min of meer opgeofferd voor de carrière. De nepgoden in de bijbelse tijd lijken ouderwets, maar zo veel is er niet veranderd...

Ik zag op een dag in onze kerk een gitarist op het podium staan en toen was er ook dat stemmetje: ‘Als ik daar nou ook zou staan... dan... doe ik ertoe. Ben ik belangrijk. Word ik gezien.’ Dus een paar maanden later stond ik daar. En dat gaf voldoening. Even. Want voor ik het wist, was het alweer gewoon en dus kwam er een nieuw stemmetje: ‘Als je nou eens bandleider zou zijn... dan...’ Dus enkele maanden later, ja hoor, ik was de leider...

Maar continu bezig zijn met wat mensen van je vinden, dat is een hoog offer. Ik werd er doodmoe van. Het gaf voldoening, zeker. Maar telkens eventjes. En dan moest ik weer op zoek naar iets nieuws. Dus moest ik spreker worden! Oh, dat gaf voldoening, tuurlijk. Ik voelde me belangrijk. Ik deed ertoe. Tot ook dat opdroogde.

Nepgoden beloven veel. Maar ze vragen ook veel. Erg veel. En uiteindelijk geven ze verdraaid weinig.

“Wat als er een God is die geen offers vraagt... maar zelf het offer is...”

En als je puur ontvangt?

Het gekke was, toen ik het uiteindelijk tot spreker had geschopt, ging ik spreken over een hele andere God. En ik begon mezelf af te vragen... Stel er is een God is die wel doet wat hij belooft. Die gééft in plaats van neemt... Die geen offers vraagt, niets, maar gewoon gratis geeft. Wat als er een God is zo vol leven en liefde is, dat hij mijn offers helemaal niet nodig heeft om te bestaan. Een God die ik niet gemaakt heb, maar die mij gemaakt heeft en weet waar ík naar verlang. Een God die zover gaat... dat hij zelf mens wordt. Op zoek naar mijn hart, jouw hart. Die bereidt is zijn leven daarvoor te geven. Die zich in de boeien laat slaan, laat martelen, laat doden, allemaal om mijn liefde te winnen.

Wat als je zo kunt geloven, dat je niet onderhandelt met God, maar gewoon puur ontvangt.
Wat als er een God is die geen offers vraagt... maar zelf het offer is...

Vragen over nepgoden:

 1. Wat is volgens jou de boodschap van deze video?
 2. Vind je er iets lastig of vervelend aan? Spreekt iets je aan?
 3. Waar denk je aan bij nepgoden? Wat heb jij met dit onderwerp?

De Bijbel over afgoden

Afgoderij heeft alles te maken met de volgorde die je geeft aan ‘goden’ in je leven. Ook in de bijbel is afgoderij een bekend verschijnsel.

Lees Deuteronomium 4:6-9
“Luister, Israël: de HEER, onze God, de HEER is de enige! Heb daarom de HEER lief met hart en ziel en met inzet van al uw krachten. Houd de geboden die ik u vandaag opleg steeds in gedachten. Prent ze uw kinderen in en spreek er steeds over, thuis en onderweg, als u naar bed gaat en als u opstaat. Draag ze als een teken om uw arm en als een band op uw voorhoofd. Schrijf ze op de deurposten van uw huis en op de poorten van de stad.”

Het teken van Gods geboden

Je zou dit gedeelte kunnen zien als de eerste geloofsbelijdenis die op schrift is gezet. Binnen het Joodse geloof is het nog steeds een belangrijke tekst. Met het ́Luister Israël!’ (Shema Yisraël) begint elk ochtend- en avondgebed. Vers vier vormt zelfs de essentie van wat ze geloven: de Heer is de enige. No other gods allowed. Voor die Ene God zet je heel je hart, ziel en al je krachten in.

Heb je wel eens rondgelopen in een synagoge of in Israël? Dan weet je dat gelovige joden tot op de dag van vandaag doen wat hier staat: ze dragen het teken van Gods geboden op hun hoofd, arm en deurpost.

 1. Wat versta jij onder God liefhebben? Hoe heb jij God lief?
 2. Wat betekent God liefhebben met je hart, ziel en al je kracht?
 3. Welke ‘nepgoden’ staan bij jou in de weg om God op nr.1 te zetten?
 4. Waarom wil God ‘de enige’ zijn, denk je? Het beeld van een liefdesrelatie kan je helpen bij het begrijpen van deze vraag.
 5. Wat kan jij doen om niet afgeleid te worden door nepgoden? Welke rol speelt Jezus daarin?

Geld maakt niet gelukkig

In Lucas 16:10-13 legt Jezus, in een soort offline Denkstof-serie, zijn leerlingen een principe van zijn koninkrijk uit. Wat betekent het als je hem volgt en God liefhebt? Je stapt hier in een soort cursus discipel-zijn, met dit keer als focus: geld.

Lees het gedeelte uit Lucas:
“Wie betrouwbaar is in het geringste, is ook betrouwbaar als het om veel gaat, en wie oneerlijk is in het geringste is ook on- eerlijk als het om veel gaat. Als jullie onbetrouwbaar blijken in de omgang met de valse mammon, wie zal jullie dan werkelijk belangrijke dingen toevertrouwen? En als jullie onbetrouwbaar blijken met wat een ander toebehoort, wie zal jullie dan geven wat jullie zelf toekomt? Geen enkele knecht kan twee heren dienen: hij zal de eerste haten en de tweede liefhebben, of hij zal juist toegewijd zijn aan de ene en de andere verachten. Jullie kunnen niet God dienen én de mammon.”

Jezus is duidelijk. Je hoeft niet zonder geld te leven, sterker nog, gebruik het slim als het je uitkomt (vers 9), maar zorg dat je er niet aan vastgelijmd komt te zitten. Als dat wel gebeurt, dan kan het wel een afgod voor je worden, als een ‘geldduivel’ (mammon) zijn.

 1. Wanneer wordt geld een afgod volgens jou?
 2. Welke invloed heeft geld op jouw leven?
 3. Hoe je omgaat met geld, laat ook zien hoe je met andere dingen omgaat. Op welke andere gebieden loop jij het risico dat iets een nepgod voor je wordt?

Meer informatie over afgoden en gelukkig zijn

Blood, Sweat & Luxuries

Een gelikte smartphone, een paar flitsende sneakers en de nodige bling bling? Waar komen ze eigenlijk vandaan? In Blood, Sweat & Luxuries zetten zes jonge Britse consumenten hun luxeleventje aan de kant om in Azië en Afri- ka te gaan wonen en werken. Ze verblijven in lemen hutjes en gaan voor een hongerloontje aan de slag. Ontdek met ze mee welk verhaal van onrecht er achter de spullen zit die zij zo graag willen hebben en als een afgod voor ze zijn. De serie wordt uitgezonden door BNN.

Namaakgoden

Boekentip: Namaakgoden van Tim Keller. De titel zegt eigenlijk al genoeg. Deze predikant uit New York beschrijft op eigentijdse manier hoe allerlei afgoden invloed kunnen hebben op je leven, maar ook hoe je daar los van kunt komen.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡