Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe kies ik tussen geloofsdoop en belijdenis?

30 oktober 2016 · Leestijd 4 min

Twijfel jij tussen je laten dopen en belijdenis doen? Gefeliciteerd! Dit betekent namelijk dat je voor Jezus hebt gekozen. Het BEAM team denkt dat je in je leven geen betere keuze kunt maken. Je bent christelijk opgevoed en kiest nu persoonlijk voor Jezus of je hebt later in je leven de eerste ontmoeting met Jezus gehad, allemaal machtig mooi. Maar ja, wat nu? Hier zes tips.

1. Laat je niet gek maken

Onthoud dat je geloof niet van je doop of belijdenis afhangt. Geloof redt, niet de doop of belijdenis. Laat je dan ook niet gek maken door dit soort lijstjes of de argumenten van je jeugdleider en je theologische vrienden. Jezus houdt van je en kiest voor je, jij kiest voor hem: PRACHTIG. Laat dit nooit ondersneeuwen door andere zaken.

2. Lees de Bijbel

Honderden mensen hebben al met Bijbelverzen gesmeten om zo hun gelijk te halen. Als je de twee fronten – belijdenis en geloofsdoop - een eerlijke kans geeft, hebben ze beide nog goede argumenten ook. Deze tip is dan ook vooral een persoonlijke tip: God wil tot jou spreken door zijn Woord, lees ook op die manier de Bijbel. Zoek de theologische discussies niet op als het je verwart, maar kijk naar wat God tegen jou persoonlijk wil zeggen, door de Bijbel heen.

3. Vraag het de heilige Geest

De heilige Geest is hier om je te helpen en om steeds weer op Jezus te wijzen. De Geest wil je gezindheid vernieuwen en je ogen en hart steeds meer openen voor wie God is en wie jij daarom zelf mag zijn. Vraag de heilige Geest of Hij in je wil werken en je duidelijkheid wil geven over wat je wel of niet te doen staat.

4. Organiseer een keuzekring

Chips, cola, popcorn en een Bijbel in huis? Nodig dan je christelijke vrienden uit voor een kring met het thema: Belijdenis of doop? Door elkaar vragen te stellen en de Bijbel te lezen, kan je een mening vormen of je je geloof wilt bevestigen door doop, belijdenis of misschien kom je tot een hele andere conclusie. Accepteer elkaars mening, maar stel elkaar wel kritische vragen. Het doel is niet de ander te overtuigen, maar de ander te helpen een eigen overtuiging te vormen. Op deze manier sta je echt één of twee avonden stil bij het onderwerp in plaats van dat je het weer eens voor je uit schuift.

5. Zie het als een manier om over Jezus te vertellen

Of je je nou laat dopen of dat je belijdenis doet van je geloof, je kunt zoveel mensen mee trekken naar de kerk als je wilt. Het is immers toch een klein beetje ‘jouw dienst.’ Belijdenis doen of je laten dopen is allereerst iets tussen jou en God, maar het kan daarnaast ook een mooie manier zijn om mensen iets van God te laten zien. Zorg er dus voor dat niet alleen je gemeenteleden dit meemaken, maar nodig je collega’s, vrienden en leraren ook uit. Doodeng, maar hoe vaker je iemand uitnodigt, hoe minder eng het wordt! 

6. Vier feest!

Of je nu wordt gedoopt in de Grote Oceaan of belijdenis doet op Urk, vier het. Vergeet nooit meer dat je deze dag aan de hele wereld liet zien wie jij wil volgen. Of dat met een belijdenis of met een doop is, daar ben je vrij in, maar wees zeker dat je er op je eigen manier een feest van maakt! 

Twijfel jij wel eens tussen belijdenis of doop? We zijn benieuwd naar jouw verhaal! Reageer via DM (@EOBEAM) mail (beamredactie@eo.nl) of Whatsapp (0615878111).

Femke: 'Ik had spijt van mijn doop' 🫣

Lees ook over:

Femke: 'Ik had spijt van mijn doop' 🫣

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡