Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Femke: 'Ik had spijt van mijn doop' 🫣

22 juni 2024 · Leestijd 3 min

Dertien was ik en overtuigd: ik geloof in Jezus en ik wil mijn hele leven bij hem horen! Ik had geen spectaculaire bekering meegemaakt. Mijn geloof was geleidelijk gegroeid en dopen voelde goed op dat moment. Een tijd had ik erover nagedacht, in de kerk had ik goede gesprekken gehad en mijn ouders stonden achter me. Op 22 juni 2014 was het zover; ik ging kopje onder en was gedoopt!

Een paar jaar later begon ik te twijfelen aan mijn geloof. Kloppen de dingen eigenlijk wel die in de Bijbel staan? Hoe zit het met die evolutietheorie tijdens de biologieles? En waarom voel ik God wél op de EO-Jongerendag, maar niet meer als ik thuiskom? Zo spoken er nog veel meer vragen door mijn hoofd die me steeds meer laten twijfelen.

Ik mag niet gedoopt zijn én tegelijkertijd twijfelen aan mijn geloof

Opeens bekruipt mij een heel naar gevoel: ‘Ik mag niet gedoopt zijn én tegelijkertijd twijfelen aan mijn geloof’ en ‘Ik heb vast een verkeerde keuze gemaakt door zo jong dit besluit te nemen.’ De knoop in mijn maag wordt groter en groter. Ik schaam me en denk continu dat ik niet goed geloof, terwijl ik wel gedoopt ben. Na een tijd besluit ik om met buikpijn naar mijn vader te gaan. Hij stelt mij gerust met de woorden: ‘Je hebt voor Jezus gekozen, dat is nooit een verkeerde keuze.’

Levensveranderd besluit

Vandaag is het tien jaar geleden dat ik mij liet dopen en zie ik dat mijn vader gelijk heeft. Je hoeft niet ‘perfect’ te geloven, vaak genoeg uit je Bijbel te lezen en nooit meer te twijfelen, voordat het een goede keuze is om gedoopt te worden. Natuurlijk is het een levensveranderd besluit waar je goed over na moet denken. Maar ik vind het kiezen voor Jezus niet iets wat je doet pas nadat je jezelf een 'goede' christen vindt. Of wanneer je antwoord hebt of al je vragen (die altijd zullen blijven komen).

Reis met Jezus

Nee, mijn doop is een startpunt geweest in mijn reis met Jezus. Door mijn hele leven heen heb ik hoogtepunten, twijfel ik, met vlagen lees ik wel of niet uit de Bijbel en ga ik wellicht anders naar dingen kijken. Maar door alles heen heb ik wel gekozen voor Jezus. Ik mag bij Hem komen mijn hele 'reis' lang. Wanneer ik in een dal ben, of op de berg sta. En nu ben ik ontzettend blij dat ik voor Jezus ben gegaan en weet ik zeker: het was niet de verkeerde keuze.

Wat is de betekenis van de 'doop' en 'belijdenis'?

Dopen betekent letterlijk 'onderdompelen'. In de Bijbel worden mensen in water ondergedompeld om ze schoon te wassen van hun zonden, zodat ze rein zijn voor God. Het staat symbool voor het einde van een oude manier van leven en een nieuwe start. Bij de doop wordt deze Bijbeltekst uitgesproken: 'Ik doop u in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.' Deze zin komt uit de Bijbel, waar Jezus zelf zijn leerlingen de opdracht geeft om te dopen. Daarnaast zijn er ook mensen die als kind door hun ouder(s) of verzorger(s) worden gedoopt. Op latere leeftijd kunnen zij de keuze maken om belijdenis doen. Hierbij zeg je dat je je doop aanvaardt en dat jij kiest voor God in jouw leven. 

Hoe kies ik tussen geloofsdoop en belijdenis?

Lees ook over:

Hoe kies ik tussen geloofsdoop en belijdenis?

Geschreven door

Femke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡