Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe help ik mijn depressieve vriend(in)? 6 tips!

31 januari 2019 Leestijd 2 min

Omgaan met iemand die depressief is, kan erg lastig zijn. Daarom: 6 tips!

1. Keep in touch

Heb je een depressieve vriend of vriendin? Houd contact! Dat kan heel simpel door samen een filmpje te kijken, een appje te sturen of samen even de stad in. Het kan voor jouw depressieve vriend(in) erg lastig zijn om er zelf op uit te gaan en contact met mensen te onderhouden. Nodig hem/haar ook gewoon uit voor feestjes, zelfs als hij/zij de vorige keer niet kwam.

2. Luister

Bied een luisterend oor. Het is erg belangrijk om over de depressieve gevoelens te blijven praten, maar voor de persoon in kwestie soms ook erg moeilijk. Het zijn vaak gedachtes waar hij/zij niet trots op is. Probeer dus zonder oordeel te luisteren en vraag naar wat er in jouw vriend(in) omgaat.

3. Het mag er zijn

Geef geen ongevraagd advies. Probeer jouw vriend(in) dus ook niet te overtuigen van hoe mooi het leven kan zijn, want door zijn/haar ziekte wordt alles door een soort zwarte bril gezien. Dat is het gevolg van de depressie, niet wie de persoon zelf is.

4. Bied hulp aan

Vraag waar je jouw vriend(in) mee kunt helpen. Huiswerk? Samen eten? Kamer opruimen?

5. Zoek hulp

Moedig aan om professionele hulp te zoeken, als jouw vriend(in) die nog niet krijgt. Praten, therapieën en medicijnen helpen echt! Pas op dat je niet dwingend overkomt: hij/zij moet het uiteindelijk zelf willen.

6. Bid

Breng jouw vriend(in) bij God. Hij weet écht wat er in de ander omgaat. Vraag ook aan God of je jouw vriend(in) door Zijn ogen mag zien, dwars door de depressiviteit heen. 

BEAM sprak met jongerenpsycholoog Annelies over depressiviteit. Wil je het interessante gesprek terugzien? Klik dan hierrrr!

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕