Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe help ik een rouwende vriend(in)?

16 november 2016 Leestijd 3 min

Een dierbare verliezen is altijd ontzettend lastig en het rouwproces is voor iedereen anders. Maar slechts toekijken hoe iemand verdriet heeft, kan ook verschrikkelijk zijn. Hoe kun je een vriend(in) helpen tijdens hun rouwproces? BEAM geeft 7 tips:

Er zijn

Het is logisch dat je er graag voor de ander wilt zijn, maar het kan moeilijk zijn om aan te voelen wat je vriend(in) nodig heeft tijdens het rouwproces. Maak duidelijk dat je er bent. Geef aan dat de ander altijd bij je terecht kan, of het nou om praten, luisteren of een troostende schouder gaat. Rouwen kost tijd, maar jij zal er altijd zijn. 

Help met de praktische dingen

Tijdens het rouwproces heeft iemand wel andere dingen aan zijn hoofd dan essaydeadlines, boodschappen doen of de boel schoonhouden. Het kan enorme rust geven als jij de praktische dingen voor je rekening neemt. Ga je boodschappen doen? Vraag dan of je wat moet meenemen voor de ander. Stuur een mailtje naar de docent van je vriend(in) om voor uitstel te vragen. De praktische dingen voor hem/haar regelen, kan een hele hoop rust geven. 

Afleiding

De nodige dingen uit handen nemen, kan zeker rustgevend werken, maar leuke afleiding is ook belangrijk. Regel een dagje uit of organiseer een spelletjesdag. Maar een bezoekje met een tas vol hilarische films, kan ook al voldoende zijn. Maak het alleen niet één grote verrassing. Dat kan namelijk averechts werken. 

Deel je eigen emoties

Als een vriend(in) een dierbare verliest, kan dat bij jou ook een hoop emoties oproepen. Misschien was jij ook wel close met deze persoon, of doet het je ontzettend pijn om je vriend(in) zoveel verdriet te zien hebben. Het is belangrijk om over deze emoties en gevoelens te praten. Dit biedt de ander ook de kans om zijn/haar gevoelens te delen zonder het gevoel te krijgen dat ze/hij zeurt of zielig is. 

Afstemmen

Wil je super graag naar die nieuwe award winnende film over bucketlists, ongeneeslijke ziektes of oorlogsveteranen? Nodig dan niet iemand uit die net iemand is verloren. Dat klinkt misschien ontzettend logisch, maar deze gedachte kan er nog weleens bij inschieten. Accepteer dat iemand tijd nodig heeft om het verlies te verwerken en dan niet zit te wachten op zielige films, spetterende feestjes of gigantische verassingen. 

Blijf interesse tonen

Zorg ervoor dat je ook op lange termijn nog interesse toont in het verlies. De wetenschap dat iemand ook nog voortleeft in iemand anders zijn/haar gedachten, kan een grote troost bieden. Bovendien laat je zo merken dat het voor de ander oké is om ook nog na een langere periode aan te geven dat je het moeilijk hebt. Rouwen is een proces en heeft veel tijd nodig. Hoeveel tijd iemand nodig heeft, is voor iedereen anders. 

Bidden

Bid voor de ander, maar ook voor jezelf. Vraag wat jij kan doen, en om rust en troost voor de ander. ‘U mag uw zorgen op hem afwentelen, want u ligt hem na aan het hart’, 1 Petrus 5:7. 

Klik hier om meer te weten te komen over het weekthema 'de dood'.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕