Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe goed zijn jouw ogen? Doe de oogtest!

5 juni 2018 · Leestijd 2 min

Steeds meer kinderen hebben slechte ogen door beeldschermen! Daarom hebben we speciaal voor jou een oogtest. Op papier. Test je ogen of ze nog doen wat ze behoren te doen. Onthoud wel dat een oogtest niet de professionele oogtest bij je opticien of oogarts vervangt.

Zo werkt de test:

gezichtsscherpte-veraf-testen-oogtest-test-je-ogen

1. Download hier de oogtest en print hem uit.

2. Hang het blad daarna op ooghoogte aan de muur en stap 4 meter (5 passen) achteruit.

3. Probeer te zien in welke richting de cirkel open is. Noteer de rij die je nog duidelijk en zonder problemen kunt lezen. Kijk dan hieronder naar de uitslag.

Uitslag oogtest. Hoe goed zijn jouw ogen?

In welke rij kon je de opening van de cirkel niet meer zien? De bijbehorende waarde van de oogtest geeft de gezichtsscherpte (visus) weer voor in de verte zien.

Gezichtsscherpte 1,2 tot 1,5:
Hoezeevende hemel! Je hebt een ‘adelaarsblik’. Toch moet je niet vergeten om regelmatig je ogen te blijven checken en uit te dagen (dus niet alleen maar voor een scherm zitten.

Gezichtsscherpte 1,0:
Je hebt waarschijnlijk geen bril nodig. Je ogen kunnen echter in de loop van de tijd veranderen en uw zicht kan verminderen. Wij adviseren om regelmatig je ogen te (laten) testen.

Gezichtsscherpte 0,8:
Dit is de grens als het gaat om veilig autorijden of fietsen. Toch is het verstandig om uw ogen bij een oogarts of opticien te laten testen. Onthoud goed dat 's nachts een verminderde gezichtsscherpte sterker optreedt dan bij daglicht.

Gezichtsscherpte 0,4 tot 0,6:
Je gezichtsscherpte lijkt zorgwekkend laag. Wij raden je aan zo snel mogelijk je ogen op te laten meten. Specifiek voor het autorijden en fiets heb je een bril nodig.

Wil je nu weten of je misschien kleurenblind bent? Doe de test!

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡