Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hetty (19) heeft last van een piep in haar oren: “Ik dacht: waarom doet God er niets aan?”

16 december 2019 · Leestijd 4 min

Hetty heeft een vervelende piep in haar oren. Niet af en toe, maar 24/7. Hoe ze eraan komt, weet ze niet en dat maakt het voor Hetty extra lastig. Ze heeft ervoor gebeden, maar de piep is er nog steeds. Nu leert Hetty om met de piep om te gaan.

Onduidelijke oorzaak

“Ik weet niet wat de directe oorzaak of reden van de piep is. Dat is erg vervelend. De piep kwam overdag uit het niets, maar ik had het niet gelijk door. Ik dacht dat het wel weg zou gaan. Dit gebeurde niet, dus ik ging met mijn moeder op internet zoeken wat het kon zijn. Ook ben ik naar de huisarts geweest. Hij zei dat ik misschien tinnitus had, maar dit kon hij niet met zekerheid vaststellen. Tinnitus is een vorm van gehoorschade, die door verschillende oorzaken kan ontstaan. De piep komt dan door de beschadiging van de trilhaartjes in je oor. Doordat er geen duidelijke diagnose is, weet ik nu nog steeds niet waar ik aan toe ben.

In het begin was ik heel bang dat de piep erger zou worden of dat ik doof zou worden. Gelukkig is mijn piep nog acceptabel: er zijn piepen met een nog hardere en hogere geluidsfrequentie. Nu ben ik een stuk rustiger geworden, omdat ik er inmiddels aan gewend ben. Dat is misschien ook niet helemaal gezond, haha.”

School- en slaapstruggels

“Als ik wil slapen, gaat dat vaak moeizaam. In mijn kamer is het helemaal stil, maar door de piep in mijn oor duurt het erg lang voordat ik in slaap val. Uiteindelijk val ik in slaap door pure vermoeidheid. Dit is erg vervelend.

Op school heb ik er ook vaak last van. Als het stil is in de klas, hoor ik in mijn achterhoofd constant de piep. Hierdoor kan ik mij moeilijk concentreren. Ook leren voor toetsen en tentamens is lastig. Dat is heel rot. Ik ben nu bezig om te leren hoe ik ermee om kan gaan. Door een speciale tinnitus-app kan ik natuurlijke geluiden afspelen die de piep verbloemen. Op die manier hoor ik het minder hard.”

afbeelding

“De mensen om mij heen hebben er begrip voor. Door de tinnitus-app kan ik het geluid en de frequentie van mijn piep laten horen, zodat anderen begrijpen wat ik hoor. Mensen schrikken hier soms van en zeggen: ‘O wow, wat vet vervelend dat je dat de hele dag hoort! Ik wist helemaal niet dat het zo luid was.’ Niet iedereen om mij heen is op de hoogte, maar degenen die het weten, houden er vaak rekening mee. Er wordt bijvoorbeeld niet moeilijk gedaan over het zachter te zetten van muziek, dat is fijn."

Geen gebedsgenezing

“In het begin hebben mensen om mij heen en ik elke dag gebeden voor genezing. Ik geloof dat gebed helpt en dat er kracht in zit. Ik hoopte heel erg dat de piep weg zou gaan na een aantal keer bidden, maar dit gebeurde niet. Ik verloor de hoop, ik dacht: waarom doet God er niets aan? Ik was erg teleurgesteld, maar mijn ouders bleven zeggen: ‘God is er altijd bij en er is misschien een reden dat de piep nu niet overgaat.’ 

Binnenkort ga ik naar de KNO-arts. Ik hoop dat er dan meer duidelijkheid komt over wat ik heb en wat ik eraan kan doen om het mij eigen te maken. Net zoals je leert om met een geamputeerde hand te functioneren, moet ik leren om te functioneren met een piep in mijn oren. Genezing of verbetering: we blijven ervoor bidden!”

Benieuwd naar wat Hetty hoort? Hier kun je naar de piep luisteren!

Geschreven door

Annemarijn

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡