Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het verschil tussen haha, hahaha en HAHAHAHAHAH

24 januari 2018 · Leestijd 3 min

We maken ruzie via WhatsApp en zeggen welterusten. We vragen of het eten al klaar is en vertellen onze diepste geheimen. We spreken misschien zelfs meer via onze vingers dan met onze mond. Dit doen we met afkortingen, emoticons, perfecte timing en ‘nietszeggende’ woorden. In deze rubriek helpt BEAM je de ongeschreven regels van WhatsApp te begrijpen.

De haha belichaamt het verschil in digi- en gesproken taal. Een werkelijke haha staat namelijk voor lachen. Voor een grijns. Een moment van opgetrokken mondhoeken. Echter niet in de (on)geschreven regels van WhatsApp. Haha is dan een virtueel stopwoordje. Een lettercombinatie die te pas en te onpas wordt gebruikt om teleurstelling, boosheid of verzoeken nog enigszins lieflijk te houden. Bij haha valt er helemaal niets te lachen.

Het stopwoordje 'haha'

whatsapp_afbeelding_nietszeggende_haha

Ik typ ze aan de lopende band. Deze haha’s. Allemaal emotieloos. Je hebt de ‘Haha kom nou maar’, ‘Haha dwaas’ of ‘Haha mooi’. Ze kunnen allemaal prima zonder deze toevoeging, maar komen met haha beter over. Dus gebruik ik die. Alles om mijn gesprekspartner te pleasen en op afstand gemogen te worden. Iets waar we, zowel virtueel als in realiteit, altijd mee bezig zijn.

Tot iemand onverwacht een goede grap maakt. Dan wordt haha plots een eeneiige drieling. Oftwel: hahaha. Mijn mondhoeken krullen zich en ik grijns naar het beeldscherm tussen mijn vingers. Een daadwerkelijke lach, geuit met een extra ha. Het is zo simpel, zolang we het allemaal maar begrijpen.

De onverwacht goede grap

Whatsapp_afbeelding_hahaha

En dan heb je nog de HAHAHAHAHA. Eentje die ik nauwelijks uit mijn vingers krijg, omdat tranen het toetsenbord vervagen en mijn lichaam liever over de grond rolt dan letters typt. De bulderende capslock-lach komt zelden voor, maar behoort wel tot de beste. Wanneer deze valt, weet de hele coupé, bar of winkelstraat dat ze eigenlijk direct mijn beeldscherm moeten bekijken. Waarschijnlijk omdat mijn vrienden de beste woordgrappen maken. Of iemand een hilarische vraag stelt.

De bulderende CAPSLOCK-lach

WHATSAPP

Tussen haha en hahaha zit een wereld van verschil. Net als tussen WhatsApp- en werkelijke gesprekken. Ik moet alleen leren ermee om te gaan. Leren dat digi-taal nooit hetzelfde is als praten. Leren dat een mobiele conversatie altijd hoort te leiden tot een daadwerkelijke ontmoeting. Geen ‘vriendschappen’, flirten (met de dame/heer van mijn digitale dromen) en lachen vervangt. En al helemaal geen ruzie of geluk.

Loop jij ook tegen ongeschreven WhatsAppregels aan die wij eens onder de loep moeten nemen? Laat het weten en app ons op 0683673700. Haha. 

Geschreven door

Bas

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡