Ga naar submenu Ga naar zoekveld

“Het is mijn taak als christen en hetero om te strijden voor de LHBTI-community”

2 april 2019 · Leestijd 4 min

“Soms, als je op een Zeeuwse middelbare school om je heen kijkt, lijkt het alsof jij de enige bent binnen de LHBTI-groep. Dit is niet zo!” Deze opening staat op de website van We zijn er wel. Nineke (18) richtte de website samen met Evi en Niels op.

“Tijdens een les op de uni moesten we een speech geven over vrede. Evi, Niels en ik besloten te focussen op vrede met jezelf en oké zijn met wie je bent. We raakten in gesprek over de LHBTI-community, die hier in Zeeland niet echt erkend wordt. Ik vind het bizar dat sommige mensen doen alsof LHBTI niet bestaat of het niet waard is om over te praten. Er rust een groot taboe op dit thema. Wij willen daar verandering in brengen en dus zijn we de website We zijn er wel gestart! Een dag voor Coming Out Day gingen we online.”

Zelfdoding

“Met de website willen we mensen uit de LHBTI-community laten weten dat ze niet alleen zijn. Het moet een plek zijn waar we open en eerlijk zijn over onze gevoelens, struggles en ervaringen. De stem van de Zeeuwse LHBTI-groep dus. Het aantal zelfdodingen onder LHBTI-jongeren ligt in Zeeland veel hoger dan in de rest van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van 113. Veel van deze jongeren hebben een christelijke achtergrond. Je ziet dat binnen de christelijke community niet open wordt gesproken over LHBTI. Het is verkeerd. Je wordt er op afgewezen. Dat vind ik superheftig! Hier moet iets aan veranderen.”
    


Loop jij rond met gedachten over zelfmoord? Praat erover! Neem contact op met Stichting 113 Zelfmoordpreventie (0900 0113 en 113.nl).


Strijden als hetero

“Niels is transgender, Evi biseksueel. Zelf ben ik hetero. En christen. Ik wilde graag bij Niels en Evi aanhaken om de christelijke kant te belichten. Mijn kennis van bepaalde Bijbelteksten en de christelijke moraal als het gaat om LHBTI zijn een waardevolle toevoeging, helemaal in Zeeland. Het lijkt misschien niet logisch om als hetero te strijden voor de LHBTI-community, want ik word toch niet gekwetst? Maar juist als hetero ben ik niet met mijn eigenbelang bezig. Het zijn de heteroseksuelen die de LHBTI-groep kwetsen en ik wil laten zien dat dat ook anders kan. En ook als christen vind ik het belangrijk om deze gemeenschap te steunen. Is naastenliefde niet een van onze belangrijkste opdrachten? Liefhebben zonder oordeel?”

Liefde vs. lust

“Het maakt me erg boos dat mensen elkaar afwijzen op basis van geaardheid. Dat gaat voor mijn gevoel enorm in tegen de naastenliefde die zo vaak genoemd wordt in de Bijbel. Ik weet dat er ook Bijbelteksten bestaan over homoseksualiteit, maar die gaan over lust. Niet over twee mensen die elkaar oprecht liefhebben. Waarom zou je iemand afwijzen op basis van wie ze houden? Ook de onwetendheid van mensen vind ik ingewikkeld. Ze denken dat geaardheid een keuze is of aangeleerd. Maar alsjeblieft, laten we iedereen benaderen vanuit liefde, naastenliefde. En het gesprek aangaan! Net als Jezus deed. Hij wees mensen niet op het eerste gezicht af, maar luisterde naar hun verhaal.”

Reacties

“Een dag na onze lancering – op Coming Out Day – werd de regenboogvlag voor het eerste gehesen in onze regio. Zo vet! Sindsdien hebben we al veel positieve reacties op onze website gekregen. LHBTI-jongeren die dankzij onze website voor hun geaardheid uit durven te komen, ondanks wat hun familie of kerk daarvan vindt. Hoe mooi is het dat zo’n jongere zich door onze verhalen niet meer alleen voelt? Daar krijg ik echt kippenvel van. Zelf kreeg ik ook minder positieve reacties. Niet iedereen uit mijn familie was er blij mee dat ik de LHBTI-community zo aanmoedigde. Toch ga ik door. Ja, we zijn er wel. Niet alleen in de Randstad, maar ook in Zeeland. Ik hoop dat de stem van onze LHBTI-jongeren steeds meer ruimte krijgt in deze mooie provincie!”  

Veel LHBTI-jongeren werden begin dit jaar opgeschrikt door de Nashville-verklaring. Lees hier wat daar in staat!

Behoor jij tot de (Zeeuwse) LHBTI-gemeenschap en wil je je verhaal vertellen? Mail naar wezijnerwel@gmail.com of neem een kijkje op de website!

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡