Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Henk (28) en Sandra (22) zijn vrijwilliger voor Mercy Ships: “Mensen worden verstoten door uiterlijke gebreken”

29 maart 2021 · Leestijd 6 min

Anderhalf jaar geleden meldden Henk en Sandra Lier zich aan als vrijwilliger voor Mercy Ships. Nu is het pasgetrouwde koppel in Tenerife aan boord van ziekenhuisschip Africa Mercy. Hij als elektricien en zij als Engineering Administrator en Stores Manager. Op deze manier willen ze met hun eigen talenten bijdragen aan Gods Koninkrijk: “Dat Jezus ons heeft vrijgekocht, geeft enorme vrijheid en maakt dat wij willen uitdelen aan anderen!”

In juni gaven ze elkaar het ja-woord en nog geen vier maanden ging Henk en Sandra via de loopplank aan boord van de Africa Mercy. “Dat was een bijzonder moment voor ons.”

“Je ziet mensen die verstoten zijn door uiterlijke gebreken”

Het stel kent Mercy Ships al langere tijd, onder andere van mensen uit de kerk die aan boord zijn geweest. Sandra: “Ik heb voor mijn afstudeerstage een half jaar op het kantoor van Mercy Ships Holland gewerkt. Daar kreeg ik heel veel beelden te zien van wat Mercy Ships betekent voor de armsten in Afrika. Je ziet mensen die door hun uiterlijke gebreken uit de samenleving of zelfs familie verstoten zijn. Zij krijgen weer hoop, zonder dat er iets van hen terugverwacht wordt. Maar het gaat zoveel verder dan alleen lichamelijke genezing. Het is de dankbaarheid, hoop op nieuw leven. Dat raakte mij. Ik kreeg steeds meer zin en behoefte om ook mee te gaan helpen aan boord.” Henk was nog niet direct overtuigd: “Om daar dan ‘zomaar’ even heen te gaan, was voor mij wel een stap verder. Natuurlijk is het mooi om op zo’n speciale plek zoveel mensen te helpen en een nieuw leven te geven, maar thuis is er ook genoeg te doen binnen Gods Koninkrijk.”

Toen het stel hoorde dat er een groot tekort was aan elektriciens, waren ze om. “Wij hadden de mogelijkheden om te gaan, en als ze ons op het schip zo hard nodig hebben, waarom zouden wij dan niet gaan?! Anderhalf jaar geleden besloten we om ons aan te melden. Uiteindelijk ging het sneller dan we verwacht hadden. Begin september 2020 ontvingen we bericht en op 1 oktober kwamen we aan boord.”
Na een paar maanden aan boord is het stel overtuigd dat ze op de juiste plek zijn. “We merkten direct dat ze ons erg goed konden gebruiken aan boord.” Ondanks dat ze vooral gegaan zijn om te geven en te delen vanuit hun talenten, krijgen ze ook veel terug. “We leren veel over onszelf en de waarde van het leven, door de genade, hoop en dankbaarheid te zien. Ook leren we veel van andere vrijwilligers, onder andere door de persoonlijke verhalen die zij te vertellen hebben. Daarin zien we hoe God in levens werkt en ook altijd de juiste persoon op de juiste plek brengt. Dat is zo bijzonder!” zegt Henk.

Sandra vult aan: “De geschiedenis van Mercy Ships kent veel van dat soort wonderlijke verhalen, waarin de mensen erg afhankelijk waren van Gods handelen op dat moment. Het is ongelofelijk mooi te horen hoe God gewerkt heeft om bijvoorbeeld de Africa Mercy afgebouwd te krijgen, toen deze voor het eerst in gebruik werd genomen. Dat schip lag namelijk een hele tijd in Engeland, want er was geen geld om het af te bouwen. Na langdurige periode van vasten en bidden kwam er totaal onverwachts een van de grootste giften binnen die Mercy Ships ooit heeft gehad. Toen kon er weer gebouwd worden. Het werk hier is voor Gods Koninkrijk en Hij zorgt er ook voor dat alles op tijd goed komt.”

“Voor alles wordt gebeden”

Aan boord van de Africa Mercy wordt heel veel gebeden. “Echt voor alles”, zegt Henk lachend. “Als een storing niet gevonden kan worden of als er een gevaarlijke reparatie moet worden uitgevoerd. Of als er op bepaalde afdelingen een tekort aan mensen is. Dan zijn we echt afhankelijk van Gods handelen voor ons. Dat maakt ons ook dankbaar, omdat we merken dat veel gebeden verhoord worden!” Het stel probeert in hun dagelijkse leven steeds meer te leven zoals Jezus: “In wie Hij was voor de mensen om zich heen, of dat nu armen, zieken of farizeeërs waren. Hij was vrij en liet Zijn identiteit niet afhangen van wat anderen van Hem vonden. Alleen de Vader had daar invloed op! Vanuit die basis kon Hij Zijn leven geven voor anderen en wij merken die vrijheid en ook die bereidheid steeds meer in ons eigen leven. We zijn vrij voor God en ervaren de rijkdom om anderen te helpen en hen te dienen.”

Uitvaren na corona

Henk en Sandra zijn vol goede moed en bidden dat de Africa Mercy, die nu in Tenerife ligt voor onderhoud, weer snel kan uitvaren. “Vanwege corona moest de werkreis helaas eerder afgebroken worden dan de bedoeling was. We hopen in juni weer terug te gaan naar Senegal om het werk af te maken en de patiënten te helpen die nu nog op de lijst staan.”

Bewuster leven

“Het voelt echt een beetje als één grote familie. We merken dat we hier bewuster leven dan in Nederland. Zonder afleiding door reclames, advertenties en volle agenda merken we dat we meer écht leven, in plaats van overleven of geleefd worden.” Dit kunnen ze iedereen aanraden. “Wij krijgen een nieuwe vrijheid en toekomst van Hem, die we niet verdiend hebben, maar wél krijgen door wat Jezus voor ons heeft gedaan! Dat is de mooiste basis om vanuit te leven. We willen iedereen daarin aanmoedigen: doe wat je kunt om vanuit die basis te leven. Doe een tussenjaar of ga helpen bij een lokaal of internationaal goed doel. God zal jou en je verlangen daarin gebruiken.”

TEKST: Sjoukje Dijkstra

afbeelding

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡