Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Help, ik heb rijles!

23 januari 2016 · Leestijd 3 min

Met trillende benen en een knoop in je maag stap je in de auto voor je allereerste rijles. 'Eén verkeerde bocht of iets te hard gas geven en het kan fout gaan,' schiet er door je hoofd. Natuurlijk willen wij je niet bang maken en daarom hebben wij 7 tips voor je om je eerste rijles als een pro door te komen!

1. Trillend rietje

Ben je zenuwachtig voor je eerste rijles? De rij-instructeur bijt niet en en er staat een grote blauw met witte L op je auto, dus de andere weggebruikers houden netjes afstand. Daarnaast zorgen die zenuwen voor adrenaline en adrenaline zorgt er weer voor dat je extra gefocust bent. Dus eigenlijk is het ideaal! 2. Links of rechts?
Zie je het al voor je dat je links gaat op het moment dat je rijinstructeur aan geeft dat je rechts af mag slaan? Oefen thuis dan even, zodat je links van rechts kunt onderscheiden. Een handig ezelsbruggetje is dat je alleen met de wijsvinger en duim van je linkerhand een L kunt maken. Wel je handen aan het stuur houden tijdens de rijles! 3. Gassen!
Ook handig om alvast te weten is waar de koppeling, het gaspedaal en de rem zitten. Je rij-instructeur legt het waarschijnlijk ook zo’n vijf keer uit, maar een beetje voorbereiding kan nooit kwaad. Scheelt weer een keer met je hoofd tegen de vooruit als je per ongeluk keihard op de rem trapt in plaats van het gaspedaal. Let goed op: helemaal links zit je koppeling, in het midden de rem en aan de rechterkant het gaspedaal.  4. Fresh air
Jij ruikt natuurlijk naar bloemetjes als je de auto in stapt, maar misschien is dat niet het geval voor je rij-instructeur. Neem daarom voor de zekerheid een pakje kauwgom mee. Terwijl je je klaar maakt om te gaan rijden neem je toevallig zelf een kauwgommetje en bied je heel sociaal je rij-instructeur er ook één aan. 5. Strak in pak
Loop je altijd op hakken of sneakers met dikke zolen? Dat is allebei niet aan te raden tijdens het rijden. Je kunt het beste schoenen dragen zonder hak en met een niet te dikke zool, zodat je de pedalen beter voelt. Gelukkig zijn er in de auto verder geen kledingvoorschriften, dus je kunt gewoon aantrekken wat je zelf wilt. 6. Help!
"Help, ik kan het helemaal niet!" Nee, dat klopt. Dat is precies waarom je rijlessen neemt. "Straks rijd ik iemand omver!" Kleine kans, want je rij-instructeur grijpt in zodra het mis dreigt te gaan. Er is niets wat je niet kunt leren, dus na een aantal lessen kun je auto rijden én rijd je netjes langs iedereen in plaats van, zoals in je dromen, tegen mensen aan. 7. Joy rijden
Wil je niet pas voor het eerst in een auto stappen tijdens je eerste rijles en ook geen boete krijgen voor joy rijden? Vraag dan één van je ouders of je misschien een stukje op een leeg terrein mag rijden, onder hun begeleiding. Woon je op het platteland? Vraag dan of je een stukje op een verlaten landweggetje mag rijden. Kijk wel even of het weggetje echt verlaten is, zodat je niet per ongeluk een overstekend dier aanrijdt.  Wat heeft jou door je eerste rijlessen heen geholpen?

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡