HEIMWEE: Wat is het eigenlijk?
Je blijft draaien en puffen in je bed. Iedereen om je heen slaapt allang, maar jij kan maar nergens anders aan denken: je wilt THUIS zijn! We hebben bijna allemaal (zo鈥檔 93% van de Nederlanders!) een keer last gehad van heimwee. Maar wat is het eigenlijk en wat kunnen we er tegen doen?
'Ziekelijk verlangen naar thuis zijn'
Zo omschrijft het Van Dale woordenboek heimwee. Een ‘ziekelijk’ verlangen omdat mensen er daadwerkelijk ziek van kunnen worden! Ze kunnen nergens anders meer aan denken, voelen zich lusteloos, trekken zich steeds terug en hebben een verminderde eetlust wat kan leiden tot maag- en darmstoornissen. Al met al is het niet prettig, dat weten we allemaal. Het wordt meestal veroorzaakt doordat je je vertrouwdheid achter hebt moeten laten. Je eigen bed, je eigen dagritme en je familie. Je dagelijkse routines worden doorbroken en in je gedachten lijkt alles thuis veel beter te zijn dan waar je nu bent.
Wie is heimweegevoelig en wie niet?
Het is heel moeilijk te zeggen waarom de ene persoon er wel elk schoolkamp last van heeft en de ander niet. Maar er zijn wel een aantal kenmerken die er invloed op kunnen hebben. Mensen met heimwee voelen zich vaak afhankelijker van anderen, zijn introvert en kunnen last hebben van een laag zelfbeeld. Ook is degene met heimwee vaak planmatiger dan degene zonder heimwee. Daarom hebben ze moeite met onverwachte wendingen of veranderingen, zoals op vakantie zijn.
Do's en dont's
Stel, je zit nu ergens ver weg van huis en je weet niet meer waar je je troost moet zoeken: wat kun je dan doen? Er zijn een aantal do’s en dont’s wanneer je heimwee hebt.
Do's
- Vertel het aan iemand. Misschien schaam je je voor je heimwee, dat kan! Maar het opkroppen van die gevoelens versterkt juist het ellendige gevoel. Als iemand er van af weet kan hij of zij je helpen en je afleiden
- Probeer een aantal gewoontes van thuis vast te houden. Ontbijt bijvoorbeeld op dezelfde tijd, of maak dagelijks een wandeling.
- Neem spullen van thuis mee! Zo maakt het de overgang van thuis naar een onbekende plek wat kleiner.
- Blijf actief mee doen. Zodra je je passief opstelt kan dat averechts werken. Bovendien gun je jezelf op die manier geen tijd om aan je heimwee te denken.
Dont's
- Je terugtrekken. Blijf in de groep waarmee je bent en houdt jezelf aanwezig.
- Drie keer per dag naar huis bellen. Dit zorgt er alleen maar voor dat je je heimweegevoelens toelaat en je thuis nog meer gaat verheerlijken. Stel je open voor je nieuwe omgeving.
- Je negatief uiten zonder dat je omgeving weet dat je heimwee hebt. Dit kan de sfeer voor iedereen verminderen, waardoor jij je alleen maar erger gaat voelen.
Hebben deze tips jou geholpen bij je heimwee? Vertel het ons! Vinden we leuk om te horen. WhatsApp dan naar 0683673700
Geschreven door
Nienke