Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Heilig' door het lint...

25 maart 2012 · Leestijd 5 min

Ben je ook wel eens boos? Dan weet je dat er veel soorten boosheid zijn. Deze Denkstof staat stil bij het verschil tussen egoïstische en heilige boosheid. Heilige boosheid komt van God en kan jou de energie geven om iets te veranderen of recht te zetten in vriendschap of onrechtvaardige situaties.

Gebruik de kant en klare PDF's met een avondvullend programma voor op je jeugdgroep. Je vindt hierin ook de uitgeschreven tekst van de video. Voor de jeugdleider is een andere PDF beschikbaar.

Wil je liever zelf aan de slag met het thema en er dieper induiken? Dat kan! Zie hieronder. We bieden je de mogelijkheid aan om in gesprek te gaan over dit Denkstof thema. Wil je hier gebruik van maken? Mail je reactie en antwoorden op de vragen dan aan nazorg@eo.nl. Je krijgt zo spoedig mogelijk reactie terug, uiterlijk binnen een paar dagen.

  1. Wat is volgens jou de boodschap van de video?
  2. Wat vind je er lastig of vervelend aan? Wat spreekt je aan?
  3. Heb jij wel eens het idee gehad dat je boosheid van God kwam? Wanneer was dat?
  4. Welke boosheid bij jou kwam zeker niet van God?
  5. Wat is het verschil tussen beide situaties?


De Bijbel over door het lint gaan

Jezus is in Jeruzalem en het is de tijd rondom Pesach. Het was de gewoonte om met het Pesachfeest naar Jeruzalem te trekken. Jezus deed dit als tiener ook al en zette deze traditie van harte voort. Het Pesachfeest herinnerde aan vrijheid uit slavernij en van de overheersing. Misschien nog wel het best te vergelijken met onze 4 + 5 mei vieringen. Een combi van herinneren, herdenken en vieren. Veel Joden gingen dan naar de tempel om God een offer te brengen. Het was natuurlijk veel handiger om ter plekke een offerdier (schaap, vogel, geit of koe) te kopen, dan die helemaal mee te sjouwen.

Lees wat er dan gebeurt in Johannes 2:13-17.

  1. Begrijp jij de boosheid van Jezus?

    In de tempel ontstond een levendige handel inclusief discussies over (woeker)prijzen voor de offerdieren. Je zou gewoon vergeten dat het om God ging daar en niet om het maken van winst. Dit raakte Jezus diep en maakte hem boos.
  2. Als Jezus een dag in jouw dagelijkse leven zou meelopen, welke dingen zouden hem dan heilig boos maken?
  3. Wanneer de leerlingen de boosheid van Jezus zien, zie het laatste vers, moeten ze denken aan een lied van singer songwriter David, psalm 69:10 ‘De hartstocht voor uw huis zal mij verteren’. Wat betekent volgens jou ‘hartstocht’ hier?
  4. Het lijkt het erop dat die hartstocht een basis is voor heilige boosheid. Op wat voor manier kan deze boosheid zich uiten?


Een tweede fragment over heilige boosheid van Jezus. Dit keer uit het ooggetuige verslag van Marcus. Lees Marcus 10:13-16.

Jezus ‘wond zich er over op’ dat zijn leerlingen kinderen verhinderden om bij hem te komen. Hier kun je met rechtzeggen dat dit een understatement is. De grondtekst zegt hier dat Jezus woest is.

  1. Kennelijk kun je dus met de beste bedoelingen iets doen (‘nu even niet jongens, Jezus heeft het druk gehad’) met zo’n averechts eff ect. Jezus laaiend maken! Herken je dat bij jezelf? Ga jij wel eens onverschillig met anderen om? Verhinder jij wel eens met de beste bedoelingen mensen bij Jezus te komen?
  2. Jezus zegt in dit Bijbelgedeelte dat je moet openstaan als een kind en dat je moet zijn als zij. Sta jij zo open als een kind?
  3. Waarover vind je dat jij ‘heilige boos’ mag worden in jouw leven?
  4. Wat is het verschil tussen ongezonde en heilige boosheid?

Meer informatie over heilig door het lint gaan

Schreeuwen naar de hemel

Matthijn Buwalda heeft met: ‘Schreeuwen naar de hemel’ of ‘Waar bent u?’ verschillende nummers afgeleverd waarin hij hardop vragen stelt en soms ook boos durft te zijn op God. Misschien mooi om zo’n nummer met elkaar te luisteren.

De andere kant van de liefde
Gary Chapman (bekend van De vijf talen van liefde), heeft een aantal jaar geleden ook een boek geschreven over boosheid ‘De andere kant van de liefde’. In dit boek leert hij boosheid op een productieve manier te gebruiken. Hij werkt nog sterker uit wat het verschil is tussen heilige en onheilige (in zijn taal: terechte en onterechte) boosheid en vertelt stapsgewijs hoe die boosheid op een goede manier in te zetten is.

Schrijvers voor gerechtigheid
Een groep van ongeveer 15 songwriters heeft zich een aantal dagen toegelegd op het schrijven van liederen over gerechtigheid. De naam ‘Schrijvers voor Gerechtigheid’ was snel een feit. Het resultaat is een cd voor kerken met 15 liederen over gerechtigheid met onderwerpen als uitbuiting, vervuiling, armoede, oorlog. Maar ook hoop, het Koninkrijk van God, de Kerk en omzien naar elkaar. Zie www.schrijversvoorgerechtigheid.nl.

Colofon
Auteur en presentator filmpje: Corjan Matsinger
Productie & Eindredactie: Evangelische Omroep: Ellen Danhof, Zendtijd voor Kerken: Aart Wiersma
Bijbelstudie: André Maliepaard
Wil jij deze Denkstof downloaden?

afbeelding

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡