Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hanneke (17) heeft een relatie met de niet-christelijke Niek: 'Mijn ouders vonden het wel lastig'

23 november 2021 · Leestijd 5 min

Wat als je tot over je oren verliefd bent geworden op iemand die niet hetzelfde gelooft? Voor sommige mensen is dat ondenkbaar, maar voor Hanneke en Niek werkt het heel erg goed. Hoewel ze allebei christelijk zijn opgevoed, heeft Niek daarna niks meer met zijn geloof gedaan. Hanneke: “Ik hoop dat hij later ook zal gaan geloven.”

Liefde op het eerste gezicht? Daar was geen sprake van toen Niek bij haar in de klas kwam. “Op kamp is hij blijkbaar verliefd op mij geworden,” vertelt Hanneke. “Ik wist toen nog helemaal niet wat mijn gevoelens waren. Pas toen ik hem beter leerde kennen, ben ik steeds verliefder geworden.”

“We zaten op een openbare school, dus net als het grootste deel van mijn vrienden is hij ook niet gelovig,” gaat Hanneke verder. “Hij is wel christelijk opgevoed en heeft daarmee een soort basis meegekregen van het geloof. Zijn ouders hebben hem verder vrijgelaten in zijn keuze. Ik ben altijd naar de kerk gegaan en kijk nu vaak de BEAM-kerkdiensten. Het gelooft blijft in mijn leven, maar ik ben altijd zoekende.”

Mijn standpunt uitgelegd

Veel jongeren vinden het moeilijk om te vertellen over hun geloof. Voor Hanneke was dit totaal niet het geval: “Ik ben een open persoon en vind het niet moeilijk om eerlijk te zijn. De eerste keer dat ik het vertelde was tijdens een discussie die we hadden met een paar vrienden over het geloof. Toen vertelde ik over mijn standpunt en zo is hij erachter gekomen dat ik gelovig ben.”

“Toen we een relatie kregen hebben we diepere gesprekken gevoerd over het geloof. Hij staat er altijd voor open om erover te praten. Ik denk dat ik wat vrijer sta in het geloof dan sommige anderen en heb hem uitgelegd hoe ik bepaalde dingen zie. Zo geloof ik bijvoorbeeld wel dat de Bijbel uit God is ontstaan, maar weet ik niet of alles per se waar is wat erin staat. Door onze gesprekken is hij het geloof, maar ook de Bijbel, beter gaan begrijpen.”

Niet samen slapen

Toen Hanneke dolgelukkig thuiskwam met Niek aan haar arm, vonden haar ouders het wel lastig om te horen dat hij niet gelooft. “Ik denk dat ze het moeilijk vonden omdat ik hun enige kind ben,” vertelt Hanneke. “Als je enige kind dan ook nog een vriendje krijgt die niet gelooft, maakt dat het nog lastiger. Ze vonden het heel fijn voor mij en lieten de keuze ook bij mij, maar zeiden in het begin wel dat ik ermee moest uitkijken.”

“Zijn ouders hadden er geen mening over en vonden het heel leuk voor hem. Bij hem thuis mogen we andere dingen dan bij mij thuis. Bij hem slapen we bij elkaar op de kamer, maar mijn ouders hebben daar nog moeite mee. Ik vind dat wel jammer, dat ik van iemand houd, maar niet bij hem mag slapen. Ik snap hen wel hoor, maar ik vind het niet altijd leuk.”

Opdringerig

Na veel gesprekken over het geloof heeft Hanneke haar vriend laten zien hoe het geloof er voor haar uit ziet. Hanneke: “Ik heb hem een keer uitgelegd hoe ik bid en het daarna hardop voorgedaan. Ook hebben we de Bijbel gelezen en gepraat over de verhalen die erin staan en is hij met me meegegaan naar de jongerenvereniging van de kerk. Ook kijkt hij af en toe mee naar de BEAM Kerkdienst, maar de muziek is niet altijd zijn smaak.”

“Hij vindt het mooi om te zien dat anderen geloven en kunnen geloven. En zolang mensen het niet aan hem opdringen, voelt hij zich er comfortabel bij. Dus dat probeer ik ook niet te doen. Op de basisschool is het voor hem opdringerig overgekomen, waardoor hij niet het juiste beeld van het geloof heeft gekregen. Ik vind het heel mooi dat ik hem dan kan vertellen over het geloof en hem dingen kan leren vanuit een ander perspectief.”

Inmiddels zijn ze al drie jaar samen en weten ze wat ze van elkaar kunnen verwachten. Hanneke: “Soms is het lastig om met hem over het geloof te praten, maar ik weet dat hij het altijd zal accepteren. Daarom werkt het ook zo goed tussen ons: we geven elkaar de ruimte en proberen aan te geven wat we zelf willen of moeilijk vinden. We verplichten elkaar niks en hebben respect voor elkaars keuzes. Door mij heeft hij zeker meer interesse gekregen om ooit iets met het geloof te gaan doen, maar nu nog niet. We zijn beiden erg druk met school en als hij er klaar voor is, willen we het samen doen, zodat ik hem erbij kan helpen.”

Anne (christen) nam vriend Jimmy (niet-christen) mee naar de kerk: 'Ik was bang dat mensen zouden staren'

Lees ook over:

Anne (christen) nam vriend Jimmy (niet-christen) mee naar de kerk: 'Ik was bang dat mensen zouden staren'
Jannelie (19) gelooft en Toon (32) niet: “Ik mag ons kindje laten dopen”

Lees ook over:

Jannelie (19) gelooft en Toon (32) niet: “Ik mag ons kindje laten dopen”

Ben je 25 jaar of jonger en single, gescheiden, getrouwd, weer vrijgezel, aan het daten, hoteldebotel of nog nooit verliefd geweest? Het maakt niet uit, jouw liefdesverhaal telt! In de rubriek Lovestories schrijven we deze op, maar er is altijd ruimte voor meer. We zouden jouw story dolgraag bij BEAM willen delen. Vind je dat een leuk idee? Mail dan jouw verhaal naar beamredactie@eo.nl!

Geschreven door

Nienke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡