Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gefeliciteerd! Jij bent de nr. 1 tijdverspiller 🥳

Erik Scherder vertelt waarom verveling goed voor je is

11 oktober 2023 · Leestijd 4 min

Stel je voor, je bent lekker aan het scrollen en plots begint in een filmpje een zware mannenstem te praten: “Kun jij je de laatste tien video’s herinneren, die je hebt gekeken? Zeker weten van niet. Jij bent de nummer één tijdverspiller. Gefeliciteerd!” Sommigen van jullie zullen erom lachen, maar misschien voel jij je wel gevangengenomen door je telefoon. Waarom is het belangrijk om dat ding af en toe weg te leggen? En hoe krijg je de controle terug?

Trap er niet in!

Allereerst: hoe komt het dat wij zo graag naar ons telefoonscherm staren? Schrik niet, maar het komt door degene van wie je de telefoon hebt gekregen. Nee, niet je ouder of de verkoper, maar de ontwerpers van jouw mobieltje en gedownloade apps. Die willen jou zo lang mogelijk aan het lijntje houden. Verveel jij je? Maak je geen zorgen: er zijn nog genoeg ongeopende meldingen. Soms in de vorm van rode bolletjes op je scherm. Echt negeren kun je ze niet, want de kleur rood is psychologisch een kleur die staat voor alarm. Als alle meldingen weg zijn, kun je het niet laten om even te scrollen. Dat heeft te maken met de ‘variabele beloning’ die Instagram of TikTok je geeft: niet alles op je tijdlijn is fantastisch, dat weet je. Maar de kans dát er iets leuks tussen zit, is eigenlijk al genoeg om door te scrollen.

Smart Sheriff 👮‍♂️

In Zuid-Korea is het telefoonprobleem zó groot dat het tot je negentiende verplicht is om de app Smart Sheriff op je telefoon te hebben. Je ouders kunnen dan precies zien hoelang jij elke app gebruikt. 

De kleur rood staat voor alarm! 🚨
Vervelen is een keuze

Tijdens de EO-Jongerendag van afgelopen juni kwam de slimste man van Nederland langs: Erik Scherder. Hij heeft uitzonderlijk veel onderzoek gedaan naar onze hersenen. Zijn boodschap was duidelijk: als jij je verveelt, gebeurt er iets bijzonders; je brein gaat automatisch in een soort slaapstand. Je krijgt dan even geen ‘meldingen’ (prikkels) meer binnen. Deze slaapstand heet het ‘default netwerk’. Misschien herken je het wel: tijdens het lezen merk je opeens dat je geen idee hebt wat er op de bladzijden staat. Op die momenten is het default netwerk hard bezig en krijg je nieuwe ideeën of inzichten. 

Als jij je verveelt, gebeurt er iets bijzonders

Erik Scherder

Weg met die telefoon

Erik vertelde dat het goed is om je telefoon een paar keer per dag aan de kant te leggen. Jouw hersenen krijgen dan de ruimte om creatief aan de slag te gaan, zonder dat je er moeite voor doet. Hoe cool is dat?! Maar hoe zorg je ervoor dat je elke dag bewust wat minder met je telefoon bezig bent? Wij hebben drie suffe tips die écht werken. Doe nu maar! 

1. Uit het oog, uit het hart

Leg je telefoon expres op een plek waar je hem niet kunt zien of horen. Het kost extra moeite om hem dan weer op te zoeken. 

2. Zwart-wit

Zet de kleurinstellingen van je telefoon op grijswaarden. Dit kan bijvoorbeeld ook twee uur voordat je naar bed gaat. Hierdoor wordt je telefoon een stuk minder aantrekkelijk. 

3. Un-follow the leader

Ontvolg accounts die je geen goed gevoel geven. Dit scheelt een hoop tijd en prikkels. 

Je tijd invullen met nietsdoen is helemaal zo gek nog niet. Zolang je er echt bewust voor kiest, kan dit heel gezond voor je zijn. Nieuwe ideeën liggen voor het oprapen, maar leg eerst alles aan de kant. Daarna kun je ze zien liggen.

Van harte gefeliciteerd: vanaf nu ben jij niet de beste tijdverspiller, maar de beste ‘tijdbesteder’!

Lees dit artikel en houd dagelijks een uur extra tijd over

Lees ook over:

Lees dit artikel en houd dagelijks een uur extra tijd over

Geschreven door

Jelte

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡